Haas in conflict met een ekster

Niet ‘Windstil’, maar ‘Witstil’ was het dit weekend…

Eindelijk was het dan weer zover, er lag sneeuw dit weekend, zaterdag was het al heel mooi en is er aardig wat gevallen en de nacht erop van zaterdag op zondag nog meer. Alles was wit en er bleven maar weinig plekjes bijna onbedekt, dat beloofde wat voor de natuurfotograaf. Dus… er op uit om plaatjes te schieten, al lag er niet overal zoveel als direct bij ons om de deur, maar dit hadden we tenminste.
Ook zondagmorgen was het raak, en mijn zoon stuurde nog een smsje met daarop ‘Witstil’, een schitterende benaming voor deze winterse zondagmorgen. en het was ook wit en stil, daar kom ik later nog wel een keer op terug. Maar eerst naar die bewuste zaterdagmorgen, want toen kon ik weer eens iets heel erg leuks vastleggen!

Ja… ook goedemorgen, wat is het allemaal toch wit – Foto: ©Louis Fraanje

Eksters op visite

Het bleef sneeuwen buiten in het veld en opeens zag ik tussen de sneeuwvlokken wat bewegen, iets bruins en niet zover er vandaan iets zwart en wit. Eenmaal in de lens gevangen, bleek het een haas te zijn, die visite kreeg van een ekster, of eigenlijk waren het er twee, waarvan de ene wel erg brutaal was. Of de haas daar nou zo gelukkig van werd, dat geloof ik niet, maar hij liet de vogel maar even begaan. Tenslotte is het eigenlijk ook helemaal geen weer om je eigen druk te maken en daar komt nog bij, dat het ‘weekend’ is!

Stap voor stap komt de ekster dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Niet dichterbij

Met een scheef oog keek de haas naar de capriolen van de ekster en vond hij op een gegeven moment blijkbaar dat de vogel wel wat te dicht in zijn buurt kwam. Voorzichtig draaide hij zich naar de vogel om en gebaarde dat deze niet dichter bij moest komen, want daar was hij blijkbaar niet van gediend.

Denk erom ekster, niet te dichtbij komen hoor – Foto: ©Louis Fraanje

Naast elkaar

Dus… wat gebeurt er? De ekster gaat keurig naast de haas zitten, die maar even de andere kant op kijkt, net of hij het niet wil zien wat daar naast hem gebeurt. Een zeer komisch gezicht om die twee daar zo naast elkaar te zien zitten in het winterse landschap.Een kleine ydille van twee zo verschillende diersoorten.

Een komisch gezicht, die twee zo naast elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

In beweging

Stilzitten is voor een haas niet zo’n groot probleem, dat kan hij heel lang volhouden, maar voor de ekster is dat geen optie, die houdt het een paar seconden uit en moet dan weer aan het pikken. Daar was het de vogel natuurlijk allemaal om te doen, de haas moest in beweging komen, want daardoor had de ekster meer kans om kleine beestjes uit de grond te krijgen. Door het gestamp en gekrab van de haas, was het voor de ekster – letterlijk en figuurlijk – een ‘koud’ kunstje om wat insecten uit de grond te pikken.

De ekster vind dat het lang genoeg heeft geduurd – Foto: ©Louis Fraanje

De haas bekijkt de besneeuwde snavel van de ekster eens goed – Foto: ©Louis Fraanje

De haas zal de ekster nu eens goed de les lezen – Foto: ©Louis Fraanje

Lik op stuk

Uiteindelijk is de haas het zat en springt overeind, om vervolgens de ekster eens goed de les te lezen, maar het haalt niets uit, integendeel zelfs want de ekster wordt nog brutaler en geeft de haas lik op stuk. Tenminste, zo lijkt het allemaal te gaan, als ik van een afstandje dit hele tafereel zit gade te slaan. Al met al is het een heel grappig voorval en voor mij de moeite waard om het vast te leggen en te delen met de bezoekers van de weblog. Op het filmpje komt ook de andere ekster duidelijk in beeld en ondanks de sneeuw is het heel aardig gelukt.

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/13/haas-conflict-eksters/