Ouwe jongens en jonge broekjes – Deel 1

Een middag vol verrassingen…

Nu we toch aan het terugblikken zijn, wil ik u ook deze mooie herinnering niet onthouden, al is het inmiddels al weer bijna drie jaar geleden. Op zondag 10 februari 2013 en… er lag een aardig pak sneeuw, een echte winter dus. Fransien en ik waren in de middag bij het Zwarte Veld op de Hoge Veluwe, om te kijken of we nog wat herten konden fotograferen. Op die plek liep ook een oud hert, een 20-ender en volgens horen zeggen, was hij 13 jaar en aan de rechteroogtak ook een gaffel, een bijzonder hert dus. En… deze middag had nog meer verrassingen in petto.

dsc_4319

Het linkse hert houdt even de pas in voor de oude 20-ender – Foto’s: ©Louis Fraanje

1-dc_4381

dsc_4386Indruk maken

Als de 20-ender de arena binnen komt wandelen, zien we dat er inmiddels ook een drietal herten hem is gevolgd. In het open veld loopt ook nog een roedel van zes stuks. Als zij de ‘zware’ jongen aan zien komen gaan ze er vandoor. Blijkbaar maakt hij dus wel enige indruk op zijn soortgenoten, maar dat maakt hij ook op ons. We hebben in 2013 nog over hem geschreven, hij was toen bezig met het afwerpen. Het grappige was toen, dat hij eerst de linkerstang had afgeworpen en pas een dag of twee later de rechterstang. Dit oude hert is inmiddels van het toneel verdwenen.

dc_4395-lw_foto-louis-fraanje

De 20-ender met in zijn kielzog, nog een drietal herten – Foto: ©Louis Fraanje

Flinke sprongen

Trouwens, het roedel aan de andere kant, dat inmiddels de benen had genomen, wordt nu beschenen door de late middagzon. Heel grappig om al die konten in de richting van de bosrand te zien gaan. Ook als ze naar rechts uitwijken en daarbij een aantal flinke sprongen maken, is dat een ‘lust’ voor het oog. Twee van de zes herten, zien we een andere kant op gaan en blijft er uiteindelijk een roedel van vier herten over.

dsc_4466

Het roedel herten(geweidragers) rent in de richting van het bos – Foto: ©Louis Fraanje

dsc_4476

Als het roedel bij de bosrand is aangekomen, wijken ze uit naar rechts – Foto: ©Louis Fraanje

dsc_4481

Uiteindelijk blijft een roedel van vier herten over, de anderen gaan niet mee – Foto: ©Louis Fraanje

Volle vaart

We genieten met volle teugen, als we het roedel in volle vaart langs de bosrand zien gaan, dan is de winterse ‘kou’ snel vergeten en raak je niet snel uitgekeken en gefotografeerd. Achteraf hadden we er misschien ook wat van moeten filmen, vooral als de herten door de sneeuw aan het ploegen waren, maar ja… zo is en blijft het altijd wat. Toch zullen wij deze middag nog iets leuks meemaken, maar daarover vertel ik u alles in het volgende deel!

Lees ook: Ouwe jongens en jonge broekjes – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/10/ouwe-jongens-en-jonge-broekjes-deel-1/