Ouwe jongens en jonge broekjes – Deel 2 – Slot

Een roedel edelherten komt voorbij…

Zoiets als dit, is natuurlijk een cadeautje, wanneer je tegelijkertijd vier geweidragers in galop voorbij ziet komen. Het licht is wel wat ‘hard’, maar de sfeer is geweldig, wat een feest hier buiten in het open veld. De meeste keren dat we hier in de winter waren, was het over het algemeen vrij rustig en gebeurde er – door de bank genomen – niet zoveel spectaculairs.

dsc_4483

De vaart zit er goed in bij het overgebleven roedel van vier – Foto: ©Louis Fraanje

Een broekje

Het ligt nu allemaal wat door elkaar, want als we even naar rechts kijken, zien we een roedeltjes geweidragers heel ‘broederlijk’ bij elkaar staan. Wat wij toen nog niet wisten, was… dat de ‘spitser’ (tweede van rechts in beeld), het later zo ‘befaamde’ hert “Hubertus” is. Wat een ‘broekje’ nog, vergeleken met de andere zware jongens om hem heen. Naast hem staat trouwens nog een spitser en helemaal links een spitser met aan de linkerkant een afgebroken stang.

dsc_4522

In dit roedeltje geweidragers staat groot en klein ‘broederlijk’ bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Niet onder indruk

Als we even later weer een roedeltje herten bij elkaar zien staan, valt “Hubertus” helemaal rechts, als gaffel-spitser  wel heel erg op bij de grote jongens. Toch lijkt het er op, als je hem zo met zijn kop omhoog ziet staan, dat hij door zijn hele ‘stoere’ houding, niet erg onder de indruk is van de grote jongens, Ik blijf het nog steeds heel bijzonder vinden, dat hij zich later zo afzonderde van zijn soortgenoten en liever de eenzaamheid opzocht. Hubertus is door de jaren heen, een echte ‘Einzelganger’ geworden, maar het is wel gebleken, dat hij daar zelf – volgens ons – niet de minste hinder van heeft.

dsc_3366

Helemaal rechts van het roedeltje staat “Hubertus” als gaffel-spitser – Foto: ©Louis Fraanje

Een verschil

Een tijdje later zien we een spitsertje in de buurt van een andere grote jongen, een 18-ender met de mooie bijnaam ”de Steile’, een heel toepasselijke naam, die hij heeft gekregen, omdat zijn gewei erg steil omhoog staat. Als ik nu weer naar deze foto zit te kijken, herinner ik mij de situatie nog heel goed. Ik weet nog, dat ik bij mezelf dacht: “Wat een verschil, zo’n jong ‘broekje’ nog, vergeleken met deze schitterende ‘zware’ jongen.

dsc_4564

Wat een verschil, deze 18-ender bijgenaamd “de Steile” en rechts een jonge spitser – Foto: ©Louis Fraanje

Vreemde gewaarwording

Enkele dagen geleden was het wel goed raak, toen namen twee geweidragers elkaar even flink te grazen en ging het er nogal vrij ruw aan toe. Een vreemde gewaarwording, zo’n gevecht, want zoiets verwacht je helemaal niet in deze tijd van het jaar. Ook het hert wat er bij kwam kijken, zal er wel het ‘zijne’ van gedacht hebben en bleef – net als wij – een geïnteresseerde toeschouwer op afstand .

Twee vechtende herten en een toeschouwer op afstand – Foto’s: ©Louis Fraanje

____________________________________________________________________________________________________

Filmpje

Van die twee vechtende herten, maakte Fransien toen ook nog een aardig filmpje, dat u hieronder kunt bekijken:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/11/ouwe-jongens-en-jonge-broekjes-deel-2-slot/