Een vos speurend in de sneeuw

Rijp aan de bomen en een vos in de sneeuw, mooi en bijzonder…

Ik was op woensdag 18 januari jl. zo rond de klok van tweeën in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het was een schitterende winterse dag, hier en daar lag nog sneeuw en de bomen waren wit van de rijp. Dan is het echt genieten daar en mede daarom kom ik er dan ook heel graag en vaak. Ik heb ooit eens iets gestuurd over een eekhoorn in de tuin en dat hebben jullie toen geplaatst, dat vond ik heel erg leuk, maar dit is volgens mij misschien ook best interessant!

De bomen langs de weg waren prachtig witberijpt - Foto: ©Riek Gevers

De bomen langs de weg waren prachtig witberijpt – Foto: ©Riek Grevers

Een vos

Toen ik met de auto ter hoogte van het Reemsterveld reed, zag ik ineens links van de weg, tussen het besneeuwde gras een vos lopen scharrelen. Als een gek de camera gepakt natuurlijk, want ik had eigenlijk helemaal niets verwacht zo midden op de dag. De vos ging gewoon zijn gang en trok zich helemaal niets aan van mijn gedrentel langs de weg. Hieronder zal ik een aantal foto’s laten zien, die eigenlijk voor zichzelf spreken

Daar zag ik opeens een vos tussen het besneeuwde gras - Foto: ©Riek Gevers

Daar zag ik opeens een vos tussen het besneeuwde gras – Foto: ©Riek Grevers

Spannend

Terwijl de vos bezig was om voedsel te zoeken, probeerde ik hem zo mooi mogelijk op de foto te krijgen, wat ik met een beetje geduld en een flink portie geluk, uiteindelijk voor elkaar kon krijgen. Mijn bloed ging harder stromen van opwinding en de zenuwen gierden door mijn lijf, tjonge… jonge… wat een spannend moment. Wat een geluksvogel voel je je dan!

Met gespitse oren en een scherpe blik stond hij te loeren - Foto: ©Riek Gevers

Met gespitse oren en een scherpe blik stond hij te loeren – Foto: ©Riek Grevers

Barre wintertijd

Je kon echt zien dat hij alleen maar oog had voor zijn komende maaltijd, want op een gegeven moment stond hij echt met gespitste oren en een scherpe blik voor zich uit te kijken. Al loerend en speurend was hij op zoek naar voedsel in deze barre wintertijd, waar het ook voor een vos niet meevalt, dacht ik zo bij mezelf.

Oog in oog met Reintje de vos - Foto: ©Riek Gevers

Oog in oog met Reintje de vos – Foto: ©Riek Grevers

Een kick

Tot op een zeker moment hij blijkbaar iets in de gaten kreeg en mijn kant opkeek, toen stonden we heel even ‘oog in oog’, zoals Louis Fraanje het altijd zo mooi kan formuleren. Dat is echt geweldig, daar krijg je als natuurliefhebber best een ‘kick’ van, moet ik eerlijk zeggen.

Een rood-bruine schim in de sneeuw - Foto: ©Riek Gevers

Een rood-bruine schim in de sneeuw – Foto: ©Riek Grevers

Rood-bruine schim

Tenslotte hield de vos het voor gezien en ging hij er vandoor, maar… ik had de dag van mijn leven, dat kan ik u gerust vertellen  Ik heb nog lang gekeken en ergens ver weg in de richting van het beukenbos, zag ik hem als een rood-bruine schim voor het laatst. De wit berijpte bomen leken nu nog veel mooier dan straks, maar dat zal wel aan mijn ontmoeting van daarnet met die prachtige vos liggen, waar ik zo’n blij gevoel van heb gekregen.

De wit berijpte bomen leken nu nog mooier - Foto: ©Riek Gevers

De wit berijpte bomen leken nu nog mooier – Foto: ©Riek Grevers

Met anderen delen

Zomaar midden op de dag een vos ontmoeten en dan ook nog midden in een winters landschap, dat is toch fantastisch. Het was voor mij in ieder geval een geweldig natuurmoment om mee te mogen maken en daarom wilde ik deze ervaring dan ook heel graag met jullie delen. Ik hoop dat nu d.m.v. jullie prachtige weblog ‘de Veluwenaar’, ook anderen hiervan kunnen genieten, net als ik. Alle waardering voor de mooie en interessante artikelen, verhalen, foto’s en filmpjes!

Tekst en foto’s: ©Riek Grevers uit Ede

____________________________________________________________________________________________________

Op you tube vonden wij een mooi filmpje over een jagende vos in de sneeuw van Noord Amerika:

 

____________________________________________________________________________________________________

Uw Natuurmoment…

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/06/vos-speurend-sneeuw/