Zaterdag Kampioenschap “Heggenvlechten” in Heerde!

14 januari 2017 op Landgoed “Bonenburg” in Heerde

____________________________________________________________________________________________________

Uit Engeland

Heggenvlechters uit het hele land, en zelfs uit Engeland, komen naar Heerde om op traditionele wijze een meidoornheg te vlechten. De vlechters werken in teams van twee personen. Elk team vlecht acht meter. Ervaren juryleden beoordelen het werk en bepalen welk team zich kampioen 2017 mag noemen. Bezoekers kunnen langs de heggenvlechters lopen om hun werk te zien en uitleg te krijgen.

Bijl-2_400px

Heggenvlechters aan het werk en…

…alles met de hand – Foto’s: ©Heggenvlechten.nl

Traditie

John French uit Engeland neemt kapmessen en bijlen mee. Sommige kapmessen zijn honderd jaar oud. Het heggenvlechten zelf is veel ouder: Julius Caesar zag het al toen hij hier tweeduizend jaar geleden de Germanen achterna zat. Heggenvlechten werd vroeger op veel plaatsen in Nederland toegepast, voornamelijk als veekering voordat het prikkeldraad zijn intrede deed.

Er zijn ook activiteiten voor kinderen, ze mogen zelf aan de slag. Van wilgentenen kunnen ze van alles vlechten en mee naar huis nemen. Ambachtslieden (bijvoorbeeld een mandenvlechter) laten zien wat er vroeger allemaal van wilgentenen werd gemaakt. En bezoekers kunnen ook zo’n mooie mand kopen. De hoogstambrigade laat in de boomgaard op het landgoed zien hoe hoogstamfruitbomen te snoeien. Verder staan er tenten met informatie over natuur en landschap. Er is warme drank en er zijn streekproducten om van te genieten. Kinderen kunnen buiten boven een vuur hun broodje bakken. Het Gilde van Heggenvlechters geeft een demonstratie van de IJsselvlechtstijl.

Gilde2011

Oprichters van het Gilde van heggenvlechters, v.l.n.r.: Wilfried Berendsen, Louis Dolmans, Jef Gielen, Lex Roeleveld, Robert Ceelen, Rob Juyn en Peter Ceelen. Op de foto ontbreken: Marcel Roeleveld en Roel Winters. Foto: ©Marcel Roeleveld.

Eigen heggen

Landgoed Bonenburg bestaat uit een dicht netwerk aan heggen rond weilanden met boomgroepen. Een klompenpad doorkruist het landgoed en loopt langs de heggen waar de heggenvlechters hun kunsten vertonen. Wie ook heggen wil aanleggen en bomen planten of een heg laten vlechten, kan langskomen bij de stand van de stichting Heg&Landschap waar ze advies krijgen en plantmateriaal kunnen zien.

Het kampioenschap vindt plaats op zaterdag 14 januari, landgoed Bonenburg Heerde, ingang Groeneweg. De toegang is gratis. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom. Aangelijnde honden zijn ook welkom. De wedstrijd is om 15.00 uur afgelopen.

Meer informatie: Robert Ceelen, tel. 055-3505684 of Lex Roeleveld, tel. 06-20522488.

Extra: Kampioenschap “Heggenvlechten” voor ons erfgoed 2017

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk het verslag van Omroep Gelderland:

 

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van RTV-OOST:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/01/14/vandaag-kampioenschap-heggenvlechten-heerde/