Het berijpte landschap vanuit de lucht gezien – Deel 2 – Slot

brooklyn_museum_-_nadar_elevant_la_photographie_a_la_hauteur_de_lart_-_honore_daumier-bwerktOndergelopen uiterwaarden, schaatsers en een ongeluk in de Bommelerwaard

Als redactie van ‘De Veluwenaar’, kregen wij veel positieve reacties op publicatie van de ‘berijpte’ luchtfoto’s, die gemaakt waren door Barnevelder Jan van Uffelen. De redactie is dan ook zeer verguld, met deze tweede serie.

Alhoewel het betreffende gebied geen Veluwe is, maar over onze ‘buren’ in de Betuwe gaat, willen wij deze unieke opnamen onze bezoekers zeker niet onthouden! Het betreft een fotovlucht over de Bommelerwaard op 22 december 2007.

1-brug-bij-zaltbommel-2

De brug bij Zaltbommel – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

Zonder stroom

Die fotovlucht moest Van Uffelen destijds maken, in opdracht voor BKV (Barneveldse Kraanverhuur), die met maar liefst vijf grote kranen assisteerde bij Zaltbommel, waar destijds een  Apache van Defensie de hoogspanning had vernield.
De Bommelerwaard heeft toen dagenlang zonder stroom gezeten. De hoogspanningsmast was vernield en kabels lagen in de rivier en op het land. Enkele kranen fungeerden als noodmast en andere hielpen bij de herstelwerkzaamheden.

035

De kranen uit Barneveld fungeren als ‘noodmast’ bij de herstelwerkzaamheden – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

014

Uitsnede van de ‘monsterklus’ die deze kranen moeten klaren – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

027

De herstelwerkzaamheden zijn in volle gang, vanaf het ijs kijken de schaatsers toe – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

Herstelwerkzaamheden

Verschil met afgelopen vrijdag 30 december j.l. was, dat het toen flink vroor en je op de ondergelopen uiterwaarden schaatsers ziet en een prachtige molen, incl. koek en zopie tenten. Lezers uit die omgeving, zullen bij het zien van deze ‘unieke’ luchtfoto’s, het zich ‘ongetwijfeld’ allemaal nog goed kunnen herinneren.

2-005b

De ondergelopen uiterwaarden van bovenaf gezien – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

4-010

Een echt Hollands winterbeeld, deze molen, compleet met koek- en zopie-tenten – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

3-004

De bekende Prins Bernhardsluizen bij Tiel – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

Met dank aan: Jan van Uffelen – Barneveld

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/01/10/berijpte-landschap-vanuit-lucht-gezien-deel-2-slot/