Natuurfotograaf uit Lunteren wint prestigieuze prijs

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Jacob Kaptein met een foto van de Veluwe op de eerste plaats

Natuurfotograaf Jacob Kaptein (21) uit Lunteren is met een foto van de Veluwe op de eerste plaats geëindigd in de categorie ‘landschap’ bij de wereldwijde Nature Photographer of the Year Contest 2016 van National Geographic. Dat meldt het internationale natuurmagazine.

Vroeger jatte hij de camera van zijn broertje om foto’s te maken, nu wint hij zijn apparatuur bij elkaar. Jacob Kaptein won de door National Geographic gehouden Nature Photographer of the Year Contest 2016 in de categorie landschap.

Namens de Jac. Gazenbeekstichting van harte gefeliciteerd!

 

De winnende foto met het jonge beukje in het water - Foto: ©Jacob Kaptein

De winnende foto met het jonge beukje in het water – Foto: ©Jacob Kaptein

Leuvenumse Beek

Het winnende beeld maakt deel uit van een reportage over de Leuvenumse Beek op de Veluwe, die de student van de Universiteit Wageningen onder auspiciën van enkele topfotografen maakte als een van de drie winnaars van de Marius van der Sandtbeurs 2015.

De foto, die de naam ‘Struggle of life’ draagt, laat een jonge boom zien in een bos dat onder water staat door het overstromen van de Leuvenumse Beek. Kaptein: “Door met een lange sluitertijd te werken, komt de weerspiegeling van de andere bomen in het water mooi uit. Dat is wat je op de achtergrond ziet.”

“Dit jonge beukje had ik al enkele malen gezien en gefotografeerd”, schrijft Kaptein triomferend op zijn Facebookpagina.

“Op een gegeven avond zag ik het weer en ging ik er weer foto’s maken. Het licht was prachtig en het bewegende water werd vaag door het weinig aanwezige licht. Voor mij is dit jonge beukje een prachtig symbool voor de altijd veranderende natuur.”

3384140759

Jacob Kaptein aan het fotograferen. „Over mijn toestel heb ik controle, over de natuur niet.” – Foto: ©Kaptein

Nieuwe lens

Met zijn winst kan Kaptein op 2500 dollar aan prijzengeld rekenen. “Maar daar gaat nog belasting vanaf waardoor ik ongeveer 1800 euro overhoud.”

Het geld is in principe al op.

“Ik heb een nieuwe telelens gekocht, een Sigma 150-600 millimeter. Zo’n lens wilde ik al een tijdje, maar als student had ik het geld er niet voor. Nu gelukkig wel.”

National Geographic Magazine

De reportage ‘Een natuurlijke beek op de Veluwe’ van Kaptein, met ook deze foto, verscheen in het augustusnummer 2016 van de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine.

Bron: Barneveldse Krant en De Gelderlander –   Meer over: Jacob Kaptein Natuurfotografie

____________________________________________________________________________________________________

De Dolomieten  – “Op zoek naar de steenbok”

Samen met zijn vriend Jeffrey van Houten maakte hij o.a. een audiovisuele presentatie,
waarbij de beleving en schoonheid van het ruige gebergte van de Dolomieten het middelpunt vormen!
Een schitterende presentatie om heerlijk van natuurbeelden te genieten!

Bekijk ook de trailer:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/21/natuurfotograaf-lunteren-wint-prestigieuze-prijs/