Vier jaar geleden: een pak sneeuw

Kinderen van zes of zeven jaar hebben nog nooit een dikke laag sneeuw gezien

Na drie zachte winters denkt bijna niemand meer aan een witte kerst en al helemaal niet aan een Elfstedentocht. De vorstgevoelige Ierse Fuchsia’s in onze tuin zijn al drie jaar niet bevroren. De struiken zijn nu ruim twee meter hoog. Het is even afwachten of de Fuchsia’s de nachtvorst van -7 graden van vorige week hebben overleefd. Je zou bijna gaan denken dat de aarde toch echt opwarmt…, maar vergis je niet. Het is maar net hoe de wind waait.

bk50natwinter1

Het Schaffelaarsebos op vrijdag 7 december 2012 om kwart over drie in de middag. Het is net opgehouden met sneeuwen. Er ligt ongeveer 15 centimeter sneeuw. Het bos is korte tijd omgetoverd in een sprookje. Veel Barnevelders hebben daarvan genoten, maar het was van korte duur. Zondagmiddag was de sneeuw grotendeels weg – Foto: ©Gerrit de Graaff

Twee dagen sneeuw

In deze aflevering een terugblik op de laatste winterse dag met een dik pak sneeuw op vrijdag 7 december 2012 (vier jaar geleden). Onze kleindochter Julia de Graaff was toen twee jaar. Ze heeft de dikke laag sneeuw niet bewust meegemaakt. Ze heeft dus nog nooit een echt pak sneeuw gezien, want de laatste drie winters waren winters zonder sneeuw en ijs. Lezers die bijvoorbeeld op vrijdag en zaterdag in een winkel werken hebben nauwelijks iets van het pak sneeuw gezien, want daarna was de sneeuwpret alweer voorbij. Alle digitale foto’s krijgen de datum van de opname in de achtergrond mee. Dat is uniek, want je kunt dan zien wanneer de foto gemaakt en zelfs hoe laat het was op die dag. Dat ik dat allemaal nog mag meemaken. Heel normaal, maar van de honderden zwart-wit foto’s in mijn archief is de datum moeilijk te achterhalen. De sneeuwfoto’s op deze pagina zijn gemaakt op vrijdag 7 en zaterdag 8 december 2012. Met mijn dagboek van 2012 erbij kan ik een aardig verslagje maken van het schouwspel dat maar twee dagen stand heeft gehouden.

bk50natwinter2

De grote bolchrysant even binnengehaald toen het ging sneeuwen en later weer op zijn plek gezet op het tafeltje op het terras – Foto: ©Gerrit de Graaff

Hoe het begon

Begin december 2012 was het zacht weer met af en toe wat regen. Op dinsdag 4 december was het +3 graden en hevige regen en wind, midden op de dag. Een dag later, op woensdag 5 december, is het +4 graden. Tiny en ik gaan na de middag naar het planten van een jonge eik op de plek van het eeuwen oude ‘Halfuursboompje’ aan De Haar in Scherpenzeel. Het boompje was dood en de buurtbewoners willen de plek graag levend houden. Vanaf het boompje was het namelijk een half uur lopen naar de kerk in Scherpenzeel. O, ja de sneeuw. Donderdag 6 december: er ligt iets sneeuw, maar er komt nog meer… Ik zet de grote bolchrysant binnen die ik van Jeanne Jaques van de Molenpol uit Lunteren heb gekregen na mijn val op het ijs in het voorjaar van 2012. Het vriest niet. De bomen lekken. Vrijdagmorgen, 7 december, sneeuwt het. Het is 0 graden en de sneeuw is nat. Het blijft flink doorsneeuwen, ook na de middag en zo ontstaat er ineens een winterse sfeer. Later ligt er wel 15 centimeter sneeuw. In de loop van de middag houdt het sneeuwen op. Ik zet de bolchrysant weer op zijn plek op het tafeltje in de sneeuw (foto).

bk50natwinter3

Wandeling met laarzen aan in de boswachterij Kootwijk op zaterdagmiddag 8 december 2012 om tien voor drie! – Foto: ©Gerrit de Graaff

Schaffelaar

Het is vrijdagmiddag 7 december 2012. We trekken laarzen aan en gaan met de camera naar het Schaffelaarsebos: prachtig. (grote foto boven). We zijn niet de enigen. Veel Barnevelders genieten van het dikke pak sneeuw, vooral kinderen. Het geluid van de omgeving wordt gedempt. Het lijkt wel een sprookje. Het water in de grachten en vijvers is niet bevroren en het is 0 graden. Aan het eind van de middag wordt het helder. In de komende nacht wordt -10 graden vorst verwacht. ’s Avonds zijn de besneeuwde bomen schitterend in het licht van de lantaarns. Veel mensen lopen buiten en genieten van de sneeuw. Er is geen wind en de sneeuw ligt nog op de boomtakken. Heel fraai. Zoiets komt maar zelden voor.

bk50natwinter4

Op de Boswachter Van Emstweg ging de zon schijnen. Mooi gezicht met de sneeuw op de berken langs de weg – Foto: ©Gerrit de Graaff

Boswachterij Kootwijk

Zaterdag 8 december 2012; het heeft vannacht -7 graden gevroren. Onze eekhoorn heeft moeite om over de besneeuwde takken te lopen. Eerst wat boodschappen voor de zondag en dan gaan we met de laarzen aan naar de boswachterij Kootwijk. We genieten van de dikke laag sneeuw in de bossen. We lopen door het hoge douglasbos naar het Kootwijkse Veld. De zon schijnt en het landschap is heel fraai.
Zondagmorgen 9 december 2012: Het regent als we naar de kerk gaan. Het dooit bij een temperatuur van +7 graden. In de loop van de middag is de sneeuw weg. Alleen in de sloten ligt nog wat. De sneeuwpret is voorbij. Tijdens de Kerstdagen is het zacht weer: +8 graden.

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant 17-012-2016 – Aflevering 540

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/22/vier-jaar-geleden-pak-sneeuw/