Geen windmolens op de Veluwe!

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Provincie Gelderland ziet af van windmolens op de Veluwe

De provincie Gelderland ziet af van het plan om op en langs de rand van de Veluwe windmolens te plaatsen. De Jac. Gazenbeekstichting heeft vanaf het prille begin als eerste geprotesteerd tegen de plannen, waarna andere organisaties ons navolgden, toen ze van het plan hoorden. Gedeputeerde Staten blijven wel bij de voorstellen om in de natuurgebieden Montferland en bij Winterswijk windmolens neer te zetten.

WindmolensInHetBos2 nieuw

Dit beeld wordt gelukkig geen werkelijkheid – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Vogels

Uit een eerste inventarisatie van de provincie bleek dat windmolens aan de rand van de Veluwe mogelijk waren, vooral op plaatsen waar (snel)wegen liggen. Vogels mochten geen last hebben van de windturbines. Milieu- en boeren-organisaties, alsmede onze eigen Jac. Gazenbeekstichting, trokken aan de bel toen ze van het voornemen van GS hoorden. Ze waarschuwden dat de plannen in strijd zijn met de regels voor de vogelbescherming op de Veluwe. Bovendien verpest het zicht op de enorme windmolens het landschap, vinden ze. De organisaties zijn blij dat het plan nu definitief van tafel is, althans voor de Veluwe.

150519_Jan_Jacob_van_Dijk_HR-klein

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk – Foto: ©GS

Uitzondering
In juni stelde gedeputeerde Jan Jacob van Dijk nog dat het onvermijdelijk was regels op te stellen voor alle natuurgebieden, en dat het niet mogelijk was een uitzondering voor de Veluwe te maken. Daar komt Van Dijk nu op terug. “We hadden het gevoel dat we het goed konden uitleggen, maar we constateren nu dat er te veel onrust over ontstaat en dat de weerstand te groot is.”

Bron: Provincie Gelderland/De Gelderlander

Lees ook: Windmolens in het Veluwse bos van de baan!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/05/geen-windmolens-op-veluwe/