Boswachter Henk Ruseler: Natuur moet je delen

14232536_1271610442863525_3230874984950983678_nOntelbaar veel mooie facetten

Ik krijg nogal eens de opmerking dat men jaloers is op mijn woon/werksituatie. Natuurlijk begrijp ik de opmerking maar antwoord dan meestal dat ik jaloezie een slechte eigenschap vind en dat iedere baan ook wel zijn mindere kanten kent. Geruststellend besluit ik steevast met de mededeling dat het wonen en werken als boswachter in Het Nationale Park De Hoge Veluwe natuurlijk ontelbaar veel mooie facetten kent.

presentatrice-sonja-booms-met-boswachter-henk-ruseler

Presentatrice Sonja Bbooms met boswachter Henk Ruseler bij het Deelense Was – Foto: ©Omroep Gelderland

De herfst

Vaak vraagt men mij dan ook om hiervan een persoonlijke top vijf te noemen. Dit valt niet mee maar wanneer ik een poging mag doen dan staat op de vijfde plaats de bronst van de edelherten. Om alle dagen te kunnen genieten van de spectaculaire landschappen van het Park op de Hoge Veluwe krijgt van mij de vierde plaats en op plek drie en twee staat mijn omstandigheid om de wisseling van de seizoenen van zo dichtbij mee te maken en dan vooral mijn meest favoriete jaargetijde de herfst.

dsc03723

Boswachter Henk Ruseler op pad met bezoekers in zijn achtertuin – Foto: ©Omroep Gelderland

Natuur delen

Maar zonder twijfel vind ik de omgang met bezoekers en gasten het mooiste aspect van mijn baan als boswachter. Om jong en oud, keizer of arbeider te laten delen in al het moois wat de natuur en het Park in het bijzonder te bieden heeft.

14463147_1295541003803802_6677790838650487126_n

Schitterende momenten op NP De Hoge Veluwe in ‘Buitengewoon’ – Foto: ©Omroep Gelderland

Buitengewoon

In de laatste week van september zaten al deze krenten in de spreekwoordelijk pap want na een periode van afwezigheid had ik weer eens een afspraak met het team van Buitengewoon om twee dagen op de Hoge Veluwe te filmen en in de hele de vroege ochtend van de 27ste september stonden Sonja, Twan, Gert, Jonathan, Demian, Stefan, Mark en Jefflyn aan de voordeur van ‘mijn achtertuin’ en kon het avontuur beginnen.

57fbf2f948bc2_ruseler_1280x720

In de jeep, samen met boswachter Henk Ruseler over de Hoge Veluwe – Foto: ©Omroep Gelderland

57fbf15361d4e_57d4f5642bd87_hrklein_309x344

Boswachter Henk Ruseler – ©NP De Hoge Veluwe

Bevlogen team

Het resultaat van twee geweldige dagen op de Hoge Veluwe kon u zien op 11 en 18 oktober j.l. Opnames te midden van bronstige herten en moeflons, de ongekende schoonheid van een zonsopkomst en ondergang, maar ook de prachtige landschappen en hun bijzondere flora en fauna. Vastgelegd door een bevlogen team en gemaakt om te delen.

Tekst: ©Henk Ruseler

Henk Ruseler (1959) werkt vanaf zijn 19e in de Veluwse bossen. Sinds 1980 woont en werkt hij in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Zijn passie voor natuur, schrijven en fotografie komt goed van pas in zijn voorlichtende taak als boswachter.

*************************************************************************

Met dank aan:

NP De Hoge Veluwe en Omroep Gelderland

 

Zie ook: BuitenGewoon uitzending 11 oktober

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/11/01/boswachter-henk-ruseler-natuur-moet-delen/