Veluwe één van de drie mooiste natuurgebieden

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095De Veluwe uitgeroepen tot één na mooiste natuurgebied

De Veluwe is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dat is maandagavond bekend gemaakt in het programma De Wereld Draait Door. In totaal waren dertien natuurgebieden genomineerd, waarvan er drie zijn gekozen. De Veluwe was tweede. In totaal zijn ongeveer 87.000 stemmen uitgebracht. Het waddengebied won de verkiezing.logo-mooiste-natuurgebied

Iconen

Het publiek kon tot vandaag stemmen via deze site en ook heeft een vakjury zijn licht laten schijnen. De winnende natuurterreinen worden de komende jaren gepromoot in binnen- en buitenland als iconen die net zo bekend moeten worden als de Hollandse tulpen en molens of Amsterdam.

Naast de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ ontvangt de Veluwe een bijdrage van 300 duizend euro. Omdat het publiek de Veluwe heeft gekozen als mooiste natuurgebied, vraagt de provincie Gelderland het publiek óók weer om mee te denken over de precieze besteding. Op dit moment worden hiervoor voorstellen geïnventariseerd. Deze worden vervolgens onder andere via facebook voorgelegd aan het publiek, zodat zij de keuze maken.

Ontwikkeling en positionering

De samenwerkende partners op de Veluwe zijn bezig met het maken van afspraken waar de natuur meer rust moet hebben en waar de natuur meer recreatie kan hebben. Hiertoe werken partners samen aan een Veluws recreatief netwerk dat goed aansluit bij de mogelijkheden en kansen van de natuur, het landschap, het erfgoed én de beleving. De Veluwe gaat ook ondersteuning ontvangen voor de ontwikkeling van het gebied zelf en voor de positionering van het gebied. Deze zal ook worden ingezet om de Veluwe op 1 te houden en verder te ontwikkelen. Tenslotte gaat de Veluwe gebruik maken van de landelijke campagne waarmee de Nederlandse natuur internationaal op de kaart gezet wordt en haar ervaringen van de aanpak op de Veluwe delen met andere winnaars.

dc_0682-kopie-kopieBurlend edelhert in de bronsttijd op de Veluwe - Foto: Louis Fraanje

Burlend edelhert in de bronsttijd op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

reis-980822veluweDubbel gevoel

Wat vindt onze voorzitter Louis Fraanje van deze verkiezing en de uitslag ervan: “Natuurlijk ben ik blij met zo’n resultaat, al moet ik er wel gelijk bij zeggen, dat het mij ook een beetje een ‘dubbel’ gevoel geeft. Als Jac. Gazenbeekstichting hebben we de verkiezing gesteund, maar dat wil niet zeggen dat we nog méér toerisme zouden willen. Wel een betere infrastructuur en goede gelegenheden om de Veluwebezoekers te kunnen ontvangen en verder te begeleiden.

En zo gek is dat niet, want als je goed om je heen kijkt is er nog veel verdeeldheid onder de diverse gemeenten en beheerders van natuurterreinen op de Veluwe. Want als er straks ook daadwerkelijk meer bezoekers naar de Veluwe gaan komen, zal men daar dan toch gezamenlijk een gedegen ‘plan de campagne’ voor op de plank moeten hebben liggen. Anders voorzie ik ‘grote’ problemen en dat is het allerlaatste wat we met z’n allen willen voor dit mooie gebied!”

Bron: Omroep Gelderland / Locourant.nl

_____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Omroep Gelderland, dat op dinsdag 11 oktober jl. werd uitgezonden:

 

 

Kijk ook: Uitzending gemist | dewerelddraaitdoor

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/31/veluwe-drie-mooiste-natuurgebieden/