Reebok loopt op verzoek naar boven

Herinnering aan een komisch natuurmoment 

Och, soms dan gebeuren er dingen in de natuur, die normaal gesproken ‘ondenkbaar’ zijn. Dat overkwam ons een aantal jaren geleden, om precies te zijn op 11 juni 2013 in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Onlangs kwam ik de foto’s weer eens tegen in ons archief en onder het bekijken, vroeg Fransien mij, waarom ik er nog nooit iets mee gedaan had.
Ik antwoordde haar zoiets van: “Och, ik weet het eigenlijk niet, het is natuurlijk wel heel grappig, maar tegelijkertijd ook heel onwerkelijk!”

dsc_5422Onderaan de heuvel ontdekten we een reebokje - Foto: Louis Fraanje

Onderaan de heuvel ontdekten we een jonge reebok – Foto: ©Louis Fraanje

Bizar

Uiteindelijk hebben we samen besloten, om dit ‘komische’ natuurmoment dan toch maar te publiceren, want… zoiets bijzonders overkomt je misschien nooit meer. Dat je op een gegeven moment een reebok aan het fotograferen bent en zomaar voor de grap iets aan hem vraagt en… dat hij dat dan, zomaar ‘op verzoek’ ook echt gaat doen. Dat is eigenlijk toch heel bizar? Dan sta je toch echt wel even met je oren te klapperen en met je ogen te knipperen, ongelooflijk… maar waar!

1-dsc_5457Nieuwsgierig kijkt het reebokje onze richting uit – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwsgierig kijkt de jonge reebok onze richting uit – Foto: ©Louis Fraanje

Camera in stelling

Ik kan het mij nog heel goed herinneren en moet er nu ook nog steeds om glimlachen. Wat was er namelijk aan de hand?
Fransien en ik reden ‘s morgens net na achten op de Kronkelweg, halverwege de route naar het jachthuis Sint Hubertus, toen we links onderaan een heuveltje, een jonge reebok van nauwelijks twee jaar oud, ontdekten. Heel voorzichtig parkeerde ik de auto langs de weg, draaide het raampje naar beneden, legde het fotokussen erop, bracht de camera in stelling en zo kon ik een aantal prachtige platen van hem maken.

2-dsc_5471Wat wil die man met die grijze baard nou toch? – Foto: ©Louis Fraanje

Wat wil die man met die grijze baard nou toch? – Foto: ©Louis Fraanje

Reebokje reageerde

Het zag er allemaal fantastisch uit, alleen het struikje op de voorgrond vond ik wat storend. Dus, begon ik zomaar voor de grap, tegen hem te praten en vroeg ik hem of hij niet iets verder omhoog wilde lopen. Dan kwam tenslotte alles wat beter tot zijn recht tussen al dat groen van de bomen en de bosbessenstruikjes op de grond.
Het is natuurlijk te gek voor woorden en u zult het misschien niet geloven, maar wat niemand verwachtte, gebeurde dan toch maar, de reebok reageerde namelijk terstond en liep rustig verder omhoog de heuvel op.

3-dsc_5498

Een schitterend gezicht, die bruine bok tussen al dat groen – Foto: ©Louis Fraanje

Tinten groen

Ik bedankte hem er ook nog voor, omdat hij zo spontaan aan mijn wensen had voldaan. Achter mijn rug klonk wat gegiechel, maar dat deerde mij niet, dat gebeurt wel vaker, daar ben ik onderhand wel aan gewend. Gewoon doorgaan met fotograferen en proberen om nog wat mooie plaatjes te schieten. Het was een schitterend gezicht, die mooie bruine reebok tussen al die verschillende tinten groen, een lust voor het oog.

4-dsc_5493Zo stond het reebokje een aantal minuten te poseren – Foto: ©Louis Fraanje

Zo stond de reebok enkele minuten stil te poseren – Foto: ©Louis Fraanje

Wetten en regels

Zo stond hij daar enkele minuten naar mij te kijken en nam hij de tijd om te poseren voor die ‘rare’ kerel daar in de auto, aan de kant van de weg. Mijn filosofie tart natuurlijk alle wetten en regels van het ‘biologisch verantwoorde’ natuurboek, maar dat interesseert mij weinig. Ik had in ieder geval een aantal prachtige platen, waar ik mee voor de dag kon komen.

Ondertussen had Fransien achter mijn rug om, zo goed en zo kwaad als dat ging, met veel ‘kunst en vliegwerk’ het hele gebeuren met de filmcamera vastgelegd. “Zo, nou kan iedereen het zien en horen, wat hier plaats heeft gevonden en kan niemand er dan ook meer omheen!” was haar nuchtere commentaar. Het resultaat ervan, kunt u hieronder bekijken.

Bekijk het filmpje maar eens:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/25/reebok-loopt-op-verzoek-naar/