Jac. Gazenbeekstichting bestaat 25 jaar!

vk-krant2401-1

Het werd een bijzondere avond…

jubil25-2-2LUNTEREN – Donderdagavond 6 oktober vierde de ‘Jac. Gazenbeekstichting’ haar 25 jarig jubileum. In ‘Zaal Floor’ genoten de vele bezoekers, donateurs en genodigden van een gezellige en een soms hilarische avond. Burgemeester Cees van der Knaap, Alex van Hooff (algemeen directeur “Burgers’ Zoo’ en vriend van voorzitter Louis Fraanje).

Daarnaast was ook Leonhard Vreekamp namens zijn familie aanwezig, om zijn overleden vader dominee Henk Vreekamp te herdenken. Speciaal uit België was ook nu weer de familie Wellens, die al 25 jaar donateur zijn, afgereisd naar Lunteren, om getuige te zijn van dit bijzondere jubileum.

dsc_9476-florus-van-den-berg-kopie

Liseth Elbertsen ontvangt de familie Lotterman uit Nunspeet – Foto: ©Florus van den Berg

Ontvangst

In traditioneel Veluwse klederdracht werden de bezoekers welkom geheten door  Liseth Elbertsen (penningmeester van de stichting) en Louis Fraanje met zijn vrouw Fransien.

Bakkerij Van Voorthuizen  zorgde gratis voor een lekker ‘Veluwenaartje’ voor bij de koffie/thee.De zaal werd ook deze avond aangeboden door de familie Floor(dit al 25 jaar).

Volle bak

Voorzitter Louis Fraanje verwelkomde de gasten met: “Ook de oprichting gebeurde hier in Lunteren, bij Boet Floor in ‘t Café.

Dat was op 17 mei 1991 en in november van datzelfde jaar was er een groot feest in deze zaal, de allereerste Donateursavond en gelijk volle bak. Dat werd in ‘t vervolg elk jaar herhaald, maar dan in oktober tot op de dag van vandaag. Mede ook daarom ben ik ontzettend blij dat jullie in zo’n grote getale aanwezig zijn!
De Jac. Gazenbeekstichting bestaat dit jaar, zeggen en schrijven vijfentwintig jaar en dat is ‘n hele poos!”

krant1510-3-uitg-zaalHet was 'volle bak' op de jubileumavond in Zaal Floor - Foto: Henk de Rooy

Het was ‘volle bak’ op de jubileumavond in Zaal Floor – Foto: ©Henk de Rooy

Zonder subsidie

Louis herinnert zich nog heel goed, de opmerkingen van enkele pessimisten in de begintijd: “Och, een paar jaar en dan hoor je niets meer van ze! Zij hebben in ieder geval ongelijk gekregen”. De stichting bleef, letterlijk en figuurlijk, 25 jaar lang aan de weg timmeren en al die jaren zonder subsidie! Met behulp van donateurs en sponsors  konden ze zichzelf steeds financieel bedruipen. Daarbij vergat voorzitter Louis Fraanje ook niet zijn eigen familie, die eveneens in de zaal aanwezig was. Want deze steun was door de jaren heen van grote waarde!

De Veluwenaar

“Jarenlang hebben we een eigen blad uitgegeven, met de welluidende titel ‘De Veluwenaar’, dat inmiddels is vervangen door een weblog, die enorm veel bezoekers trekt. Stond vorig jaar op 17 oktober de teller op 150.000 unieke bezoekers, inmiddels is dat aantal al meer dan verdubbeld en op dit moment zelfs de 325.000 gepasseerd! In een woord geweldig!”

krant1510-3-uitg-twee

Jobje de Postbooi met het schilderij dat de Jac. Gazenbeekstichting schenkt aan het Gemeentelijk Archief. Links voorzitter Louis Fraanje, rechts burgemeester Cees van der Knaap – Foto: ©Henk de Rooy

Koplopers

Ook Liseth Elbertsen werd door Fraanje extra in het zonnetje gezet. Zij zet zich inmiddels al meer dan 10 jaar met hart en ziel in voor de stichting. Klederdracht, folklore etc. Daarnaast werden ook de schrijvers van de weblog deze avond in het zonnetje gezet. Dit zijn: Natuurschrijver Gerrit de Graaff uit Barneveld, oud-jachtopzichter Ton Heekelaar uit Velp, natuurfotograaf Florus van den Berg uit Harskamp en schaapherder Christien Mouw uit Elspeet. De dames Anja en Yvonne Arentsen, konden wegens omstandigheden helaas niet aanwezig zijn op deze avond. Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere schrijvers, die voor het weblog hun bijdrage leveren, maar deze mensen zijn wel de koplopers!.

Na het officiële gedeelte was het nog geruime tijd gezellig druk in Zaal Floor‘, waar menige anekdote uit de voorbije jaren werd opgehaald!

Tekst: ©Henk de Rooy/Lunterse Krant

Eerder gepubliceerd: Lunterse Krant – 17e jaargang nr. 41 –  zaterdag 15 oktober 2016

____________________________________________________________________________________________________

Lees ook: 1991 – 25 jaar Jac. Gazenbeekstichting – 2016

____________________________________________________________________________________________________

vk-krant2401-1Wist u dat…

De Lunterse Krant al haar uitgaven vanaf 2009 online heeft staan en dit archief ook voor iedereen toegankelijk is?
Op deze pagina kunt u wekelijks de Lunterse Krant digitaal online bekijken incl. de advertenties.

De nieuwe krant wordt elke maandagochtend geplaatst en is online van maandag tot maandag.
Overal ter wereld te zien, ook tijdens uw vakanties, de Lunterse krant via Lunteren.com.

Om de Lunterse Krant online te kunnen lezen heeft u een PDF-reader nodig.

Meer lezen: Lunterse krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/19/jac-gazenbeekstichting-bestaat-25-jaar/