Een teder moment tussen het brute bronstgeweld

Een verliefde hinde in de bronst-arena

Omdat de bronst van de edelherten nu bij veel natuurliefhebbers, hoog op de agenda staat, willen wij er daarom ook wat extra aandacht aan besteden. Dat het niet alleen maar ‘geweld’ is, wat de klok slaat in deze tijd, bewijst wel het volgende voorval, dat wij meemaakten.

Laatst vroeg een verslaggever aan Fransien, of een hert ook verliefd kon zijn, haar antwoord was kort maar krachtig: “Man, doe niet zo raar, het zijn geen mensen!” Dat liet niets aan duidelijkheid te wensen over en daar kon hij het mee doen. Maar… nog geen dag later staan we langs de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, naar de hertenbronst te kijken en wat denk je? Zien we opeens een hinde het bos uitkomen en zomaar ineens, regelrecht naar het plaatshert toelopen, die daar even stond bij te komen van al het gesjouw achter de dames aan.

lf_2966

Een hinde komt vanuit het bos en loopt regelrecht naar het plaatshert – Foto: ©Louis Fraanje

Vreemde situatie

Dit is een heel ‘apart’ moment, het is namelijk weer zoiets wat je normaal gesproken niet direct verwacht, tussen al dat brute geweld van de bronst. Maar… je voelt dat het hier eventjes iets anders gaat, dan gebruikelijk is in de wereld van de herten. Heel voorzichtig en voetje voor voetje, zien we de hinde haar mannelijke soortgenoot benaderen, die in eerste instantie zijn kop wegdraait, misschien wel omdat hij het ook een beetje ‘vreemd’ vindt.

lf_2983

Het plaatshert weet even niet wat hem overkomt – Foto: ©Louis Fraanje

Even anders

Alles gaat heel rustig en wel-overwogen, het lijkt wel of de hinde enige genegenheid voelt naar deze grote jongen. Blijkbaar heeft het hert nu ook in de gaten dat hij dit even anders aan moet pakken dan hij gewend is. Op zijn gemak wacht hij af wat gaat komen, want… je weet het maar nooit bij de dames.

lf_3015

Voetje voor voetje komt de hinde dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Teder moment

In spanning wachten we af, wat er gaat gebeuren en natuurlijk – niet onbelangrijk – hoe dat het hert hierop zal reageren. Daarop hoeven wij niet lang te wachten, want als de neuzen elkaar bijna raken, zien we de tong van het hert naar buiten komen en geeft daarmee de hinde een lik over haar neus. Je gelooft je ogen niet, als je zoiets ‘teders’ meemaakt, dat is toch het laatste wat je verwacht, als je het vergelijkt met al die gevechten en ruwe taferelen de afgelopen tijd.

lf_3030

Het hert geeft de hinde een lik over haar neus – Foto: ©Louis Fraanje

Net mensen

Onderwijl dat het ‘verliefde’ stel daar aan de bosrand staat te ‘minnekozen’, kijken Fransien en ik elkaar eens aan en halen vervolgens onze schouders op. “Zo kan het dus ook wel eens een enkele keer gaan!” fluistert ze. “Net als bij de mensen”, geef ik als antwoord en we moeten er beiden even hartelijk om lachen.

lf_3037

Zelfs haar oren krijgen een flinke likbeurt – Foto: ©Louis Fraanje

Gouden moment

Dit soort dingen, zijn toch ‘gouden’ momenten in het leven van natuurliefhebbers, daar wordt je toch helemaal ‘week’ van, ook al kun je niet weten wat er in deze dieren omgaat, het blijft bijzonder. Ondertussen zien we dat het hert de hinde, heel op zijn gemak staat af te likken, zelfs haar oren krijgen een beurt.

lf_3043

Al likkebaardend volgt het hert de hinde het bos in – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Dat is blijkbaar net teveel van het goede, of het kriebelt, want de hinde draait zich om en vertrekt, al likkebaardend volgt het hert haar op de voet, maar de ”idylle’ aan de bosrand is voorbij. Of… de hinde wil het gewoonweg niet weten voor haar kalf, dat net komt aangerend en helaas niets heeft meegekregen van het hele ‘schouwspel’!

De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken, “de natuur blijft onberekenbaar”, maar dat hebben wij al vaker gezegd en telkens overkomt het je gewoon weer, zomaar… zonder dat je het eigenlijk verwacht. Dat is nou het mooie van onze hobby, die onverwachte ‘natuurmomenten’, die je zomaar in de schoot geworpen krijgt!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/30/teder-moment-brute-bronstgeweld/