Wees zuinig en zorgzaam voor de Veluwe !

Festival Burning Man 

De kogel is door de kerk! Het legendarische festival ‘Burning Man’ krijgt een editie in Nederland en wel onder het motto ‘where the sheep sleep’. Jaarlijks vindt dit festival een week lang plaats in de Nevada woestijn, een festival waarbij geen programma is en bijna geen regels. Festivalgangers moeten voor eigen eten, drinken en vermaak zorgen hetgeen resulteert in extravagant uitgedoste mensen, spontane optredens en veel kunst.

Aan het einde staat het vaste element, het verbranden van een enorme houten pop, the wicker man, in 1986 als een vreugdevuur begonnen ter viering van de zonnewende op het strand in San Francisco wat in 1990 op het strand verboden werd en besloten werd de wicker man te verplaatsen naar de woestijn.
Een keerpunt vond plaats in 1997 omdat het evenement zoveel bezoekers trok dat er gevaarlijke situaties ontstonden. Het autoverkeer op het terrein werd aan banden gelegd en verplaatst naar een stuk particulier terrein dat toebehoorde aan Fly Ranch, aangekocht door Burning Man in 2016 met de bedoeling hiervan een plaats te maken waar het hele jaar de Burning Man cultuur kan worden beleefd naast het jaarlijkse evenement in Black Rock City.

web Louis Fraanje Veluwe avondlucht DSCN8190 - kopie

Mooie en puur natuurlijke avondlucht op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Kootwijk

Nederland is het eerste land buiten de VS dat een officiële status heeft gekregen van Burning Man. Ditbesloten cultureel festival in Nederland vindt plaats in de directe nabijheid van het dorp Kootwijk en de boswachterij Kootwijk.
Hoewel ik het ondersteun dat mensen zichzelf moeten kunnen zijn zonder een ander daarmee op wat voor manier ook te dwarsbomen of te schaden en positief ben qua organisatie van evenementen, juich ik het niet toe dat natuurverenigingen in Gelderland dergelijke festivals op of nabij het Kootwijkerzand e.d. toestaan. Maar één ding is heel duidelijk:
Provincie Gelderland en Staatsbosbeheer juichen toerisme op de Veluwe toe en dat brengt geld in het laatje. (Wat brengt het de bewoners van Kootwijk ?)

Wisenten zijn uitgezet en de toeristen kunnen in electrische treintjes met de boswachter op zoek gaan naar ze. Stap gewoon op de fiets en maak een prachtige rit over de Veluwe, als de natuur je lief is en ontdek zelf de mooie dingen!
Burning Man is niet het enige festival wat plaatsvindt regio Kootwijk, want op 10, 11 en 12 februari 2017 vindt het jaarlijkse Grasnapolsky festival weer plaats. (Zie foto onder).

radio-kootijk-grasnapolsky2016-jelmer-de-haas

Onnatuurlijk licht bij Radio Kootwijk op de Veluwe – Foto: ©SBB/Jelmer de Haas

Lucht- en lichtvervuiling

Nogmaals, prachtig als men kan genieten van muziek e.d., zelfs in het gebouw Radio Kootwijk maar waarom Staatsbosbeheer en provincie Gelderland met zoveel gekleurde ledverlichting, waarom gemeente Barneveld mogen er verbrandingen plaatsvinden en spektakels met gasbranders terwijl er al zoveel luchtvervuiling is.
Er zijn diverse natuurbeschermingsorganisatie, natuurverenigingen en natuurliefhebbers in Barneveld en de regio. Waarom laten jullie je niet horen?! Bravo Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting dat jij het opneemt voor de natuur want de natuur zelf kan het niet!

Tekst: ©Wil Beijen, Barneveld

Lees ook:  Burning Man druist in tegen alle geboden van God

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/12/wees-zuinig-en-zorgzaam-voor-de-veluwe/