Middelpunt van Nederland opgeknapt

Middelpunt 5

Middelpunt – Foto: ©Jan van Uffelen

Middelpunt van Nederland ligt op de Goudsberg bij Lunteren

​Aan de noordkant van de stuwwal op het punt waar de Hessenweg afdaalt richting de Meulunterseweg ligt de Goudsberg. Op die noordhelling van de stuwwal begint ook de Lunterse Eng.

Boven op de Goudsberg heb je een prachtig uitzicht over de Gelderse Vallei. Het is één van de mooiste plekjes van de gemeente Ede. De akker boven op de Goudsberg en een stuk bos daar omheen is eigendom van Stichting het Luntersche Buurtbosch.

Middenin een grote stalen cirkel liggen de zonnewende-stenen - Foto: Jan van Uffelen

Middenin een grote stalen cirkel liggen de zonnewende-stenen – Foto: ©Jan van Uffelen

Stenen goed gelegd

Op woensdag 6 juli jl. werden de stenen van het Middelpunt – onder toeziend oog van Ir. Eric M.J. Blok, Gert van Harn, Louis Fraanje en Ab Welgraven – weer zorgvuldig op hun plek gelegd. Maas van Veldhuizen was er met een kraan en een kleine shovel, daarmee werden de drie stenen keurig op de goede plek gelegd. Van belang was, dat men samen met de mensen van het Lunters Buurtbos, zorgvuldig zou kijken naar de posities en richtingen, zodat verhaal en beleving weer helemaal kloppen. Rondom het Middelpunt ligt nu een grote stalen ring, zodat deze bijzondere en markante plek nu ook echt daadwerkelijk omringd is.

Tussenmoment

Deze gebeurtenis was een belangrijk tussenmoment in de realisatie van het Middelpunt, want momenteel ondergaat deze plek een metamorfose en wordt omgetoverd in een monumentaal landschapsobject wat – bij gezondheid –  op 23 september 2016 feestelijk zal worden opgeleverd. Het bosgebied rondom het Middelpunt wordt ook heringericht.

Was men in eerste instantie van plan, om op deze plek iets geheel anders te laten verrijzen, gelukkig is men daar – op verzoek van de Jac. Gazenbeekstichting – niet mee verder gegaan. Het Middelpunt zoals het er nu bij ligt, is een schitterend geheel geworden. Hoewel het nog niet helemaal klaar is, kan men er toch al van genieten!

Middelpunt 1

De zonnewende stenen worden exact in de juiste positie gebracht – Foto: ©Jan van Uffelen

Middelpunt en Kalenderberg

Het multifunctionele middelpunt van de Lindeboomsberg was in een ver verleden de lindeboom op de top, achter de steen deze was het middelpunt van rechtspraak. Diezelfde steen was bovendien het middelpunt van de ‘kalenderstenen’ links Noordoost, waar de zon opkomt op de langste dag, en rechts Zuidoost, waar de zon opkomt op de kortste dag.
Rondom het middelpunt was vroeger alleen maar heide en kon je kilometers ver in de omtrek om je heen kijken, dat is nu helaas voor een groot gedeelte onmogelijk door de vele bomen die er staan.

Bekijk ook hieronder het filmpje dat is gemaakt door: ©Jan van Uffelen 

 

Op televisie

Onze voorzitter Louis Fraanje heeft voor Omroep Ede, op de televisie, ook nog het een en ander verteld over deze bijzondere plek in het Lunterse Buurtbos.  Op 11 juli jl. was de uitzending, onderaan dit artikel kunt u het betreffende filmpje bekijken!

Middelpunt 3

Onze voorzitter Louis Fraanje tijdens een TV-interview voor EDE-TV – Foto: ©Jan van Uffelen

Bekijk hieronder het TV-fragment:

 

Meer info: De Goudsberg in Lunteren – Het middelpunt van Nederland‎

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/11/middelpunt-nederland-opgeknapt/