IJsvogel, voorbeeld voor ontwerp hogesnelheidstrein

Hogesnelheidstrein oude vorm - kopie

Hogesnelheidstrein oude vorm

Snavel van ijsvogel is voorbeeld voor ontwerp hogesnelheidstrein in Japan

De oorspronkelijke hogesnelheidstrein in Japan werd ‘bullet’-trein genoemd omdat de voorkant de ronde vorm van een kogel had.(Zie foto rechts >>)
Maar iedere keer als de trein een nauwe tunnel inreed veroorzaakte dat hinderlijke drukgolven die aan het eind van de tunnel een enorme knal en aerodynamische trillingen teweegbrachten. Dit was dermate hevig dat mensen die er 400 meter vandaan woonden klachten hadden ingediend.

Het nieuwe ontwerp van de hogesnelheidstrein

Het nieuwe ontwerp van de hogesnelheidstrein

Ingenieur en vogelaar

Eiji Nakatsu, een ingenieur van JR West, de firma die met de bouw van de bullettrein belast was, kreeg daarom de opdracht van zijn chef : “Bedenk een manier om deze trein stil te krijgen” Toevallig was deze ingenieur tevens vogelaar en hij ging naar een bijeenkomst van zijn vogelvereniging waar een film over de ijsvogel werd vertoond.

Intrigerend

Wanneer een ijsvogel op jacht naar een smakelijk hapje het water induikt, spat het nauwelijks op. Dat vond Nakatsu heel intrigerend.

Hij vroeg zich af hoe de ijsvogel zich zo snel van de geringe luchtweerstand aan de hoge waterweerstand kon aanpassen. Het antwoord daarop was de sleutel voor de oplossing van het probleem.
Toen werd besloten de neus van de hogesnelheidstrein dezelfde stroomlijn te geven als de snavel van de ijsvogel. Deze verbeterde vormgeving werd toegepast bij treinen van de ‘Shinkansen 500 series’ (Zie foto linksboven )

ijsvogel-trein-check-of-deze-mogen-gebruiken-biomimicry-bullet-train-537x250

IJsvogelsnavel in vergelijking met de hogesnelheidstrein

Minder energie

Nu ontstaat er dus geen luide knal meer als de trein een tunnel passeert. De trein werd niet alleen stiller maar ook 10 procent sneller en verbruikt 15 procent minder energie.

Bron: Burgers’ Zoo  –  en  –  Ger van Poelgeest’s blog

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/07/ijsvogel-voorbeeld-ontwerp-hogesnelheidstrein/