Familie Rien Poortvliet opent zandsculpturenfestijn

De wereld van Rien Poortvliet

Mevrouw Corrie Poortvliet-Bouman heeft donderdagmiddag 14 april bij De Beeldentuin in Garderen de achtste editie van het Veluws Zandsculpturenfestijn officieel geopend. Ze trok een groot doek weg, waarmee het nagebouwde atelier van haar man, de in 1995 overleden Rien Poortvliet, werd onthuld.

Het zandsculpturenfestijn staat vrijwel volledig in het teken van ‘De wereld van Rien Poortvliet’.

4046424

Corrie Poortvliet in rolstoel opent de expositie, direct achter haar Harm en Tok Poortvliet – Foto: ©Henk Hutten/BDU

Atelier Poortvliet

In het atelier zit een in zand opgetrokken Rien Poortvliet achter een schilderij van een burlend edelhert. Op de grond liggen twee honden, eveneens van zand. En aan de wanden hangen onder meer opgezette dieren, een trouwfoto en de spreuk ‘De hemel geeft, wie vangt die heeft’.

Gelukkig

De familie Poortvliet stond niet direct te juichen toen eigenaar Adri van Ee van De Beeldentuin zich meldde met het plan om het evenement aan de bekende “tekenende verteller” te wijden, vertelde zoon Harm Poortvliet donderdagmiddag. “Na enig zeuren en sleuren en duwen en trekken van Adri, zijn we toch naar Garderen gegaan. Al snel zeiden we tegen elkaar: ‘Die man kán wat, dit gaan we gewoon doen’. Met het eindresultaat zijn we honderd procent gelukkig.”

DSC_0335WEB-768x512

Een van de vele zandsculpturen “De gouden koets” met Rien Poortvliet – Foto: ©Beeldentuin Garderen

Ambassadeur

Die conclusie werd breed gedeeld, de reacties van de genodigden waren ronduit lovend. Van Ee, zijn talrijke medewerkers en de zandkunstenaars hebben opnieuw alles uit de kast gehaald om de bezoekers te verrassen. Wethouder Gerard van den Hengel omschreef de eigenaar van De Beeldentuin als “een enorme ambassadeur van de Veluwe”. ,,Dit is een fantastische dagattractie, die nationaal en zelfs internationaal in de belangstelling staat.” Het Veluws Zandsculpturenfestijn trok vorig jaar circa 140.000 bezoekers.

Veemarkt

De zandsculpturen tonen onder meer een veemarkt, dames in klederdracht uit Zuid-Beveland, Staphorst en Bunschoten-Spakenburg, Klaas Vaak, de ark van Noach, prins Bernhard met een pleidooi voor de jacht en talrijke dieren: van konijn tot olifant en van vos tot giraffe. Daarnaast zijn er 41 zandkunstwerken die spreekwoorden en gezegden uitbeelden en is er een schilderijenexpositie. Direct na de entree wandelen bezoekers langs ouderwetse Nederlandse taferelen, fraai nagebootst in zand, en gecompleteerd met muurschilderingen van kunstenares Lipke Ferwerda. En natuurlijk is er volop aandacht voor kabouters, waarover Rien Poortvliet ook enkele boeken maakte.

RP-1-1400x700 (1)

Een boer met zijn paard uitgebeeld in zand – Foto: ©Beeldentuin Garderen

Vooruit kijken…

animaties-gif-journalisten-3865095Terwijl het evenement in Garderen vrijdag 15 april open ging voor het publiek en nog voortduurt tot eind oktober, kijkt Adri van Ee alweer vooruit naar 2017. Hij verklapte traditiegetrouw bij de start van het festijn het thema voor volgend jaar. “Dat wordt ‘Erop uit in ons eigen mooie land.”

Meer informatie: www.zandsculpturen.nl            Bron:  Barneveldse Krant

___________________________________________________________________________________________

Bekijk hier een video-impressie van het zandsculpturenfestijn

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/19/25970/