Weer een karakteristiek Veluws-Hert gestrekt

Wodan, alias koning van Twickel, 1-juli-2013 Zuid-Veluwe - kopie (1)

“Wodan”, alias “De koning van Twickel”, 1-juli-2013 – Foto: ©Ton Heekelaar

“Wodan” alias “Koning van Twickel”

Ik heb jullie al vaker laten weten dat er op onze mooie “Veluwse dreven” prachtige herten rondlopen of… hebben gelopen!

Hiervan hebben een paar van deze karakteristieke herten uit het verleden ook een naam gekregen zoals o.a. “Ceasar” uit de Koninklijke Houtvesterij Het Loo, Claus uit het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Staats- of Imbosch-hert” uit de boswachterij Ugchelen/Hoenderloo van Staatsbos-beheer (zie voorgaande publicaties op onze weblog De Veluwenaar).

Hof te Dieren

Thans kunnen we de trouwe lezers in kennis stellen dat “Wodan” aan de lijst van karakteristieke Veluwse herten kan worden toegevoegd. Het hert leefde op de uiterste grens van de zuid/oost Veluwe en is in 2015 middels afschot gestrekt. Om precies te zijn: op 5-augustus 2015 op het land goed “Hof te Dieren”, in eigendom- en beheer van de stichting Twickel.

Wodan, zie pijl (1)

Helemaal links (V) van het roedel bastherten staat Wodan – Foto: ©Ton Heekelaar

Verantwoord traject

Nu moet men beslist niet denken dat het afschot van “Wodan” zomaar in een“split-second” is besloten. Neen, daar ligt- en gaat in de regel een heel zorgvuldig- en verantwoord traject aan vooraf. Daar zijn de praktijk uitvoerende wildbeheerders van de diverse wildbeheer eenheden(WBE’s) op de Veluwe verantwoordelijk voor. Niet in de laatste plaats de jachtopzichters, zo u wil de faunabeheerders zoals Vereniging Natuurmonumenten haar uitvoerende employés pleegt te noemen.

Wodan, alias Koning van Twickel, 1-juli-2013 (2) (1)

“Wodan”, alias “De koning van Twickel”, 1-juli-2013 op het landgoed “Hof te Dieren” – Foto: ©Ton Heekelaar

Roodwild-bestand

Bij de stichting Twickel heeft de desbetreffende jachtopzichter van het landgoed “Hof te Dieren”-na rijp beraad- middels assistentie van één der leden van de jachtcombinatie besloten om de kapitale 13 á 14-jarige “Wodan” begin augustus 2015 -middels afschot- uit het roodwild-bestand weg te nemen. Voor de goede orde: uiteraard middels een schriftelijke ontheffing (lees: Afschotvergunning) van de provincie Gelderland, alsmede met instemming van de overkoepelende Fauna-beheer-eenheid(FBE) Gelderland. (Foto’s onder: De kapitale “Wodan” op 26-juni-2014 – Foto’s: ©Ton Heekelaar)

Wodan, alias Koning van Twickel, 26-juni-2014 (1)

Wodan, alias De Koning van Twickel, 26-juni-2014 (1)

 

 

Imposante enden-rijke gewei

De kapitale “Wodan” -zijnde een ongelijke 26-ender- heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht op het landgoed “Hof te Dieren”. Dat moge blijken aan de hoeveelheid fotomateriaal en afworpstangen tijdens de recentelijke grofwildbeheer-tentoonstelling (lees: verantwoording afleggen aan de overige jachthouders) gehouden op 18 en 19 maart 2016 in kasteel Middachten. Volledigheidshalve vermeld: een kapitaal hert wordt in jagerskringen niet als een kostbaar/financieel hert aangemerkt, doch uitsluitend op basis van het imposante enden-rijke gewei.

WODAN, aug-2015 Twickel. DSC_1086 - kopie - kopie - kopie

Het schitterende gewei van “Wodan”, augustus -2015 Twickel – Foto: ©Ton Heekelaar

Wodan en Hubertus

Nu de kapitale “Wodan” er niet meer is kunnen we thans gelukkig nog genieten van o.a. het veel besproken 5-jarige hert “Hubertus” in het Nationaal Park De Hoge-Veluwe. Nu reeds kijk ik samen met Louis Fraanje, Florus van den Berg en vele overige natuurliefhebbers uit naar “onze” Hubertus met de prangende vraag: “Wat voor een gewei zal Hubertus dit seizoen 2016 schuiven?”. Bij leven en welzijn houden wij jullie t.z.t. hiervan via de weblog van De Veluwenaar op de hoogte.

Wodan, alias Koning van Twickel, maart kasteel Middachten. (1)

Gewei en afworpstangen van “Wodan” in maart 2016 op Kasteel Middachten – Foto: ©Ton Heekelaar

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/18/weer-een-karakteristiek-veluws-hert-gestrekt/