Veluwse streekdracht in beeld

Noord-Veluws Museum te Nunspeet

Van zaterdag 9 april t/m zondag 5 juni 2016 is in de Rabozaal in het Noord-Veluws Museum een nieuwe expositie te zien. Door vele kunstenaars is op de Veluwe de streekdracht van de bewoners op schilderijen en prenten vastgelegd. Door de medewerking van vele – meest particuliere – bruikleengevers zijn er ruim 20 kunstwerken met Veluwse streekdracht te zien. Daarbij worden de kledingstukken en accessoires van mannen, vrouwen en kinderen in het echt getoond.

veluwse klederdracht boer en boerin uit Doornspijk-bw-klein

Veluwse klederdracht boer en boerin uit Doornspijk. De litho van de boer en boerin is gemaakt door HG Haasloop Werner uit Elburg zo rond 1850. Deze is uit de collectie van Elizabeth de Boer en ook te zien in het Noord Veluws Museum in Nunspeet.

Streekdrachtkenner

135151FU

Vingerhoed – Collectie: Rein Lotterman

Rein Lotterman heeft de expositie samengesteld. Hij is in deze regio de kenner van de streekdracht en hij heeft uit zijn verzameling historische kledingstukken en accessoires bijzondere stukken beschikbaar gesteld. Er zijn prachtige mutsen met oorijzers, bellen en linten te zien en heel bijzondere en zeldzame zilveren halsknopen uit de jaren 1690-1750. De zilveren vingerhoed met daarin gegraveerd de naam Wobbina van Hoeclum, vrouw van de burgemeester van Elburg Gerrit van Heeck uit ca. 1605 is ook op de expositie te bewonderen.

                                                                                    Zie foto rechts >>

Ook zijn er een aantal poppen te zien in de dracht zoals die door de schilders is verbeeld.

Schilderijen

De schilderijen zijn gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars zoals bijvoorbeeld Jos Lussenburg of Willy Martens, Chris ten Bruggen Kate, Hendrik Verburg en H.W. de Jong. Aan de hand van de kleding en accessoires is uitgezocht waar de personen op de kunstwerken zijn geportretteerd. Soms is zelfs bekend wie er op het doek is afgebeeld, zoals ‘Petertje Mouw bijbel lezend’ van Blanche Douglas Hamilton in Elspeet.

In het museum is ook nog t/m 11 juni 2016 de tentoonstelling ‘Het magisch-realisme van Chris ten Bruggen Kate’ te zien.

Meer info: Noord-Veluws Museum

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/12/veluwse-streekdracht-in-beeld/