Schilderij van Jac. Gazenbeek opgedoken

jubil25-2-2 (1)

bert-andree-banner-260x300Aandacht voor Jac. Gazenbeek (1894-1975)

Mede omdat wij dit jaar ons 25 jarig bestaan hopen te vieren, leek het ons goed om in dit jubileumjaar 2016 ook extra aandacht te besteden aan de naamgever van de stichting.

De schrijver, natuurvriend en folklorist
Jac. Gazenbeek(1894-1975).

 

Veelzijdig mens

Dat de schrijver Jac. Gazenbeek(1894-1975) een veelzijdig mens was, dat wisten wij al wel. Want naast het schrijven van boeken etc. maakte hij tekeningen, houtsneden en was hij een verdienstelijk schilder. Alleen van en over zijn schilderijen weten we nog niet zoveel. Het enige schilderij wat de stichting tot nog toe in handen heeft, is het schilderij met de bekende zonnebloemen, het staat bij onze expositie in Museum Oud Lunteren.

Cadeau

Enige tijd geleden werden wij opgebeld door mevrouw Ans Kas uit Barneveld, met de mededeling dat zij in het bezit was van een schilderij dat gemaakt was door Jac. Gazenbeek. Het betreffende schilderstuk was afkomstig van een goede vriendin, mevrouw Gera van Middendorp, eveneens uit Barneveld. Zij heeft het schilderij ooit in het verleden de familie Kas cadeau gedaan.

Dokter in Lunteren

Mevrouw Van Middendorp is jarenlang apothekersassistente geweest bij dokter A. van Huis toen deze nog een praktijk had aan de Boslaan in Lunteren. Gera kreeg het indertijd cadeau van haar werkgever. Deze dokter Van Huis was een goede vriend van Jac. Gazenbeek en had een aantal schilderijen van hem in zijn bezit.

1 - DC_0545 - webfoto - kopie

Het schilderij met daarop De Ginkelse Heide – Schilderij: Jac. Gazenbeek

Meer schilderijen

Zijn schilderstalent ontplooide Jac. Gazenbeek zo rond de jaren 1920 – 1930, hoeveel hij er gemaakt heeft, is ons niet bekend. Wel weten we dat hij ook houtsneden maakte, daarvan zijn een groot aantal in het bezit van de Jac. Gazenbeekstichting. Van zijn schilderijen hebben wij, zoals we al eerder vermelden, er nu twee stuks van boven water gekregen, maar… we hopen natuurlijk dat er nog meer zullen volgen.

DSC_0546

Rechtsonder op het schilderij staat de naam van Jac. Gazenbeek – Uitsnede: JGS

OPROEP

Wie kan ons helpen om nog meer schilderijen van Jac. Gazenbeek boven water te krijgen. Mocht u ons van dienst kunnen zijn, laat het ons dan weten!

U kunt uw reacties sturen naar:

 

Redactie de Veluwenaar – emailadres: Klik om u email programma te openen

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/01/schilderij-van-jac-gazenbeek-opgedoken/