Eerste lammetje bij de moeflons!

Het ‘kleine ding’ tussen de volwassen moeflons

We hadden al vernomen dat er lammetjes waren geboren, maar ze nog niet in beeld gekregen. Daar kwam vrijdagmiddag verandering in toen we op de Noorderheide aan het struinen waren. In de heide stond een kleine kudde moeflons te grazen en wat om zich heen te kijken. Hoewel het een beetje miezerde op de heide, deerde dat de dieren niet. Toen we de verrekijker erbij haalden, zagen we het kleine ding’ staan tussen de grote volwassen moeflons. Verder hebben we die dag geen andere lammetjes kunnen ontdekken.

1 -DC_3245 - kopie

Daar staat het ‘kleine ding’ tussen de grote volwassen moeflons – Foto: ©Louis Fraanje

Vertederend

Iedere keer als we zo’n pas geboren lammetje in beeld krijgen, dan is dat zo vertederend om te zien. Daar raak je gewoonweg niet op uitgekeken, dat is echt een schitterend gezicht. En… vergeleken met vorig jaar, toen zagen we het eerste lammetje op 31 maart, dus nu is het ruim anderhalve week eerder geboren. Terwijl de moeflon-moeder aan het grazen is, zoekt het lammetje bescherming bij een flinke grote ram. Ze kijkt met haar kopje een beetje schuin omhoog naar dat grote dier. Tegelijkertijd klikt de camera om dit unieke moment vast te leggen op de gevoelige plaat.

4 - DC_3281 - ko-scherp

Ze kijkt met haar kopje een beetje schuin omhoog naar dat grote dier – Foto: ©Louis Fraanje

Zo vlug als water

Als dan even later de ooi genoeg gegeten heeft en verder loopt, zien we het lammetje met vlugge tred haar moeder volgen. Zo af en toe verdwijnt ze in de hoge heide, om even later met wat sprongetjes weer tevoorschijn te komen. Hoe klein ook, ze zijn zo vlug als water en dat moet natuurlijk ook, want ‘groot’ worden gaat niet vanzelf.

1 -DSC_3554-bw-sch

Met kleine sprongetjes volgt ze haar moeder door de hoge heide – Foto: ©Louis Fraanje

Geur is belangrijk

Met die korte pootjes valt het niet direct mee om je moeder bij te houden en blijkbaar heeft deze het ook wel in de gaten, want ze stopt en wacht tot de kleine weer bij haar is. Heel liefkozend wordt het lammetje besnuffeld, tenminste dat denken wij mensen dan, maar alles wat ze doet heeft een doel. Ze likt de vacht van het jonge dier ook om haar geur af te geven, want geur is een van de belangrijkste dingen in het dierenleven.

2 DC_3636 - koscherp

Ze likt de vacht van het jonge dier ook om haar geur af te geven – Foto: ©Louis Fraanje

Feestdag

Terwijl de moeflon-ooi zo bezig is, kijkt het lammetje heel nieuwsgierig onze richting uit. Een ‘gouden’ natuurmoment waar je intens van kunt genieten en dat nergens ter wereld te koop is. Het maakt deze miezerige dag in de vrije natuur tot een feestdag, die ons nog lang zal heugen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/19/eerste-moeflonlammetje-in-beeld/