Poten af, van die natuur!

animaties-gif-journalisten-3865095Spoor volledig bijster

Ja, ja, beste lezer, het is een lompe kopregel boven deze blog. Hij is me niet ontschoten, mocht u dat denken, ik heb ervoor gekozen. Want ik ben erg boos. Ik kies ervoor om boos te zijn. En ik heb een vraag aan natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het gaat over de natuur in Nederland en een staatssecretaris die het spoor volledig bijster is.

Het moet anders met die natuur, vindt staatssecretaris Martijn van Dam en dat heeft hij gisteren vertelt op een congres voor bestuurders van Nationale Parken, van wie de woordvoerders ons via Twitter en persberichten de fijnste foto’s en berichtjes stuurden over een inspirerende bijeenkomst. Onbegrijpelijk, gezien de uitspraken van Van Dam.

Screen-Shot-2015-11-02-at-14.21.25

Staatssecretaris Martijn van Dam – Foto: ©Eigen foto

Natuur is te suf

De natuur is “te suf”, zegt de bewindsman. Ze moet beter ontsloten worden, want nu “is er te weinig te beleven” en daardoor ook te weinig mee te verdienen. Er moeten drijvende restaurantjes, kabelbanen en virtual reality trajecten komen. En het kan vast nog gekker en gekker, denkt hij.

De verleiding is groot om allerlei boze dingen te gaan roepen. Om te gaan uitleggen dat je gewoon je ogen open moet doen om te zien hoeveel er te beleven is in de natuur. Om te zeggen dat onze lieve kinderen niet moeten leren alles uit te buiten en te gaan voor gekker en gekker, maar dat de natuur iets kostbaars en kwetsbaars is, dat onze bescherming verdient. Dat sommige dingen niet in euro’s uit te drukken of terug te verdienen zijn. Dat je zonder virtual-reality-bril de mooiste dingen ziet. Dat je dát reality noemt. En dat stilte, schoonheid en authenticiteit kernwaarden zijn, die de natuur ons kan leren. Maar dat ga ik allemaal natuurlijk niet noemen. In deze blog wil ik maar één belangrijke vraag stellen.

BESTE NATUURORGANISATIES, WAAROM GROMMEN JULLIE NIET ACHTER UIT JULLIE KEEL?

Jullie stilzwijgen op dit punt baart zorgen. Op twitter zie ik alleen maar blije reacties en leuke foto’s over het congres. Geen boswachter die zijn zorgen uit. Geen woordvoerder die kritiek heeft. Kunnen jullie je voorstellen dat dit voor natuurliefhebbers bij de optelsom van zorgwekkende ontwikkelingen komt? Staan jullie nog voor de intrinsieke waarde van de natuur? Of dansen jullie vrolijk naar de pijpen van bewindslieden die er geen enkele, maar dan ook geen enkele blijk van geven te beseffen dat de waarde van de natuur niets met euro’s of recreatie te maken heeft. Is de zorg dat jullie subsidies en fijne samenwerking mislopen door je stevig op te stellen groter dan de behoefte om de natuur daadwerkelijk te beschermen? Is alleen benutten nog over? Begrijpen jullie überhaupt deze zorgen?

Edelhert foto Louis Fraanje DC_0682

Burlend edelhert op de Veluwe, of… schreeuwend om het behoud van zijn leefgebied? – Foto: ©Louis Fraanje

Duidelijk stelling nemen

Grom, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, toch eens achteruit uw keel. Kijk op twitter, hoe mensen op mijn tweet vanmorgen reageerden. Dat is een deel van jullie achterban. Die maakt zich zorgen en verdient een steunend antwoord. Geen slap compromis of sussend betoog. Geen zoete praatjes of subtiele framing. Neem gewoon duidelijk stelling in. Van de natuur blijft iedereen met zijn poten (ja, poten ja) af. Daar maken we geen pretpark van. Zijn we nu helemaal gek geworden. Kijk, dat is duidelijke taal. Geef er gerust uw eigen fatsoenlijke draai aan. Maar draai er vooral niet omheen. Dat is al te vaak gebeurd.

Teken aan de wand!

Wij wachten af of uw grommen komt. Zo niet, dan is dat een teken aan de wand. Het schrikbarend toenemende aantal meters ATB-route dwars door bossen, gevuld met jakkerende en schreeuwende mountainbikers, is dan nog maar het begin van het tijdperk van de Verkwanselde Natuur.

Originele artikel op het blog: basnatuurlijk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/18/poten-af-van-die-natuur/