“Castor”, de kapitale van het Rauwe Veld – Deel 4

Of hij nooit was weggeweest, reebok “Castor” weer in beeld!

Zeg nooit… nooit! En… je weet het ook maar nooit, want de natuur is onberekenbaar. Dat blijkt ook nu weer het geval met die prachtige oude reebok “Castor”. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik de afgelopen week op een late namiddag in het “Rauwe Veld” rondstruinde. Want, wie ligt daar even verderop in de schaduw van een oude boom te herkauwen? Nou… onze “Castor”, net of hij nooit was weggeweest.

1 - DC_2429

Daar zat hij in de schaduw van een oude boom te herkauwen – Foto: ©Louis Fraanje

Van de aardbodem verdwenen

Zoals ik al vaker heb gezegd, leek ook deze mooie achtender “Castor”, de oude reebok met zijn schitterende koptooi wel van de aardbodem verdwenen te zijn, sinds wij hem op 16 mei 2015 voor het laatst gezien hadden. Je wordt warm en koud tegelijk op zo’n moment als dit. Ruim negen maanden heeft de ouwe bok zich schuil weten te houden. Nou ja, mede door het hoge gras toendertijd was het voor ons ook onmogelijk geworden om hem in beeld te krijgen. Heel vreemd eigenlijk dat men pas heel laat in september ging maaien, dus was het voor ons einde verhaal.

2 - DC_2402

Paradeert hij even later langs de rietzoom – Foto: ©Louis Fraanje

Abnormaal gewei

Onze vriend “Castor” zal zich daar heus geen zorgen over maken, die zal het wel naar zijn zin gehad hebben. Even later komt hij in de benen en paradeert langs de rietzoom, net of hij zich weer even netjes wil presenteren voor het publiek. We bewonderen hem gewoonweg omdat hij zo’n apart en abnormaal gewei op zijn kop heeft. Zoiets zie je niet iedere dag en dan zit het nu nog in de bast, wat komt er tevoorschijn als hij heeft geveegd?

3 - DC_2332

4 - DC_2388

Andere regels

Hopelijk kunnen we hem dit seizoen echt blijven volgen en ook de ‘blattijd’ (paartijd) vastleggen. We verheugen ons er nu al op en speculeren al van alles en nog wat. De andere bijzondere bok “Pollux” is helaas uit zijn veld verdwenen, dat is ook een eindje hier uit de buurt en daar hebben we niets meer van vernomen. Dat “Castor” er nog loopt, mag een wonder heten, want een oude bok met zo’n prachtige koptooi is inmiddels rijp voor afschot. Maar… de beheerder in dit deel van het “Rauwe Veld” denkt daar wat anders over dan zijn buurman.

5 - DC_2378

Oog in oog met de kapitale bok “Castor” – Foto: ©Louis Fraanje

Rauwe Veld

Dus… moeten we er het beste maar van hopen en maar afwachten wat het deze zomer bij gezondheid gaat worden in dit mooie moerassige gebiedje met zijn schitterende naam het “Rauwe Veld”. Want rauw en ruw is het hier zeker en zonder laarzen of hoge schoenen ben je hier nergens. Dat is tegelijkertijd ook meteen de charme van dit natuurgebied.

Lees ook: “Castor”, de kapitale van het Rauwe Veld – Deel 5

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/16/reebok-castor-weer-in-beeld/