Komst wisenten opnieuw uitgesteld

animaties-gif-journalisten-3865095Zorgen bij bewoners van Radio Kootwijk

De komst van een kudde wisenten op een terrein tussen Kootwijk en Radio Kootwijk staat op losse schroeven. Aanvankelijk zouden de grote grazers aankomende zaterdag hun opwachting maken op de Veluwe, maar dat is op het laatste moment uitgesteld vanwege zorgen bij bewoners van Radio Kootwijk. Uiterlijk eind april kunnen de dieren mogelijk alsnog komen. “Lukt het dit jaar niet meer, dan wordt het sowieso een erg lastig verhaal.”

Dat zegt voorzitter Jan Wolleswinkel van Stichting Wisent op de Veluwe. De komst van de dieren is op het laatste moment uitgesteld, omdat volgens hem bewoners van het nabijgelegen Radio Kootwijk zorgen hebben over mogelijke extra drukte in het dorp. Eerder werd al duidelijk dat het dorp te kampen heeft met parkeerproblemen door bezoekers. “De gedachte die in het dorp leeft, is dat de kudde belangstelling oogst en dat bezoekers via Radio Kootwijk het gebied in willen om de wisenten te zien. Het dorp zou niet zozeer tegen de komst van de wisenten zijn, maar wil wel dat eerst de parkeermaatregelen die de gemeente Apeldoorn en Staatsbosbeheer gepland hebben, volledig zijn uitgevoerd. Op zijn vroegst is dat project eind april klaar.”

DC_2659 - kopiewisenten naar de Veluwe weer uitgesteld – Foto: ©Louis Fraanje

Komst wisenten naar de Veluwe weer uitgesteld – Foto: ©Louis Fraanje

Alleen onder begeleiding

Wolleswinkel benadrukt dat de zorgen volgens hem onterecht zijn. “Zoals wij van meet af aan hebben gecommuniceerd, kan de kudde grazers alleen bezocht worden via een excursie onder leiding van een gids. Startpunt van die excursies ligt niet in Radio Kootwijk, maar in Kootwijk.” Desalniettemin wil de stichting volgens hem nogmaals naar de bezwaren luisteren. “Ons gaat het er ook om dat het plan op voldoende draagvlak kan rekenen in de directe omgeving. Daarom hebben we ook, samen met alle betrokken partijen, dinsdagavond een gesprek gepland met de bewoners van Radio Kootwijk.” Naast Staatsbosbeheer en Apeldoorn is dat ook stichting Ark Natuurontwikkeling, die zorgdraagt voor de wisenten.

 

0b32d22

Voorzitter Jan Wolleswinkel

Vertraging

Daarmee is nu opnieuw sprake van vertraging in het plan. Aanvankelijk was de bedoeling dat de kudde vorig jaar zou arriveren, totdat bleek dat er in het ongeveer vierhonderd hectare grote natuurterrein te weinig drinkplekken zouden zijn. Begin dit jaar zijn daarom drie drinkvennen aangelegd.

“We gaan er nu voor om de dieren alsnog eind april te kunnen plaatsen. Lukt dat niet, dan zouden we wéér een jaar moeten wachten. Eerlijk gezegd vraag ik me dan af of het hele project dan nog kans van slagen heeft, aangezien wij ook al financiële afspraken gemaakt hebben en we ervoor moeten zorgen dat iedereen die achter ons initiatief staat gemotiveerd blijft.”

Positie Veluwe verbeteren

Wolleswinkel hoopt snel duidelijkheid over het verdere plan. Het leefgebied van de wisenten ligt deels op terrein van de gemeente Barneveld, deels ook in de gemeenten Apeldoorn en Ede. De kudde moet volgens Stichting Wisent op de Veluwe en de provincie Gelderland de positie van de Veluwe verbeteren, de variatie in natuur bevorderen en een bedreigde diersoort instandhouden. Een Europees fokprogramma moet de samenstelling van de nieuwe kudde in de gaten houden.

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant 08-03-2016

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/11/komst-wisenten-opnieuw-uitgesteld/