De ‘Zwarte’ van het Otterlose Zand

Aparte ervaring

We hebben het wel vaker op ons weblog over zwarte reeën gehad en blijkbaar is het geen ‘hot’ nieuws meer. Toch vinden wij het persoonlijk steeds weer een aparte ervaring als we zo’n donker gekleurde ree in het veld tegenkomen. Het afgelopen weekend was het weer eens raak, toen we via het Otterlose Zand op de Hoge Veluwe huiswaarts keerden en tegen de bosrand een zwarte reegeit ontdekten.

1 - DC_1867

De zwarte reegeit van het Otterlose Zand – Foto: ©Louis Fraanje

Gewend

Daar loopt al verscheidene jaren een zwarte reegeit en meestal is er ook een bok in de buurt, behalve vandaag dus niet. Als ze opkijkt en een tijdje in onze richting staat te turen, lijken haar donker-bruine ogen wel koolzwart. Ze is zo onderhand wel gewend aan onze auto, want ze gaat er niet onmiddellijk vandoor. Sowieso is dat over de hele linie in het Park de Hoge Veluwe wel het geval, mits je geen onverhoedse bewegingen maakt of uit de auto springt, of nog erger; achter het wild aan gaat lopen rennen.

2 - DC_1898

Als ze zo in onze richting staat te turen, lijken haar donker-bruine ogen wel koolzwart – Foto: ©Louis Fraanje

Geen kwaad

Dat blijkt ook nu wel weer eens heel duidelijk het geval te zijn, want zodra ze in de gaten heeft dat er geen kwaad te duchten valt van onze kant, gaat ze rustig verder met grazen. Zo te zien is ze ook drachtig en zijn we benieuwd wat of het dit seizoen gaat worden. Het kan maar zo gebeuren dat ze een tweeling krijgt, waarvan de ene zwart en de andere bruin is. Een aantal jaren geleden werd er een gitzwart kalfje bij haar geboren, maar om de een of andere reden kregen we geen kans om het te fotograferen.

3 - DC_1876

Plotseling komt ze omhoog met haar kop en staan we ‘oog in oog’ met haar – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog

Het lijkt wel of ze voelt, dat we haar staan te bewonderen, want plotseling komt ze omhoog met haar kop en staan we ‘oog in oog’ met haar. Tenminste dat gevoel krijg je als je haar zo dichtbij kunt halen met de telelens. Het is een komisch gezicht zoals ze daar zo wat voorover gebogen in haar dikke wintervacht ons aan staat te staren.

4 - DC_1899

Het zwarte ree is wel een opvallende verschijning – Foto: ©Louis Fraanje

Kleurvariant

Volgens reewildkenner John ter Horst (GLK) bestaat 8 tot 10 procent van het reeënbestand in Nederland uit zwarte reeën. “De meeste mensen denken dat reeën in de zomer roodbruin zijn en donkerbruin of grijsachtig in de winter. Maar je ziet ook zwarte exemplaren en af en toe zelfs een witbruine. Het is gewoon een kleurvariant.”

Ook andere terreinbeheerders melden de aanwezigheid van zwarte reeën, al zijn ze zeldzaam. Er is niet direct een toename van het aantal zwarte exemplaren. Hoeveel het er precies zijn, kan niemand zeggen. Dat maakt ook niet uit, het is gewoon heel erg mooi om te zien en door hun zwarte uiterlijk vallen ze snel op in het groen.

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/09/de-zwarte-op-de/