Velen namen afscheid van Jac. Gazenbeek – 1894-1975

bert andree-banner

1894-1975

Aandacht voor Jac. Gazenbeek

Vandaag is het precies 41 jaar geleden dat de Veluwse schrijver, natuurvriend en folklorist Jac. Gazenbeek op 26 januari 1975 stierf  aan een hartaanval, in zijn huis “Boeckenrode” aan de Boslaan 27 te Lunteren, waar hij jarenlang woonde.

Mede om die reden en omdat wij dit jaar ons 25 jarig bestaan hopen te vieren, leek het ons goed om daar nu aandacht aan te besteden. Het betreffende artikel is eerder gepubliceerd in het Lunters Nieuwsblad van dinsdag 4 februari 1975.

huis-boeckenrode-

De villa “Boeckenrode” aan de Boslaan in Lunteren, is helaas afgebroken – Foto: ©JGS/Gradus van Eeden(†)

Rouwdienst op donderdag 30 januari 1975 te Dieren

Talloze vrienden, kunstbroeders, collega’s en journalisten zijn donderdagmiddag naar Dieren gekomen om afscheid te nemen van Jac. Gazenbeek. “Hij was een buitennissig figuur”, zei huisvriend en huisarts R. van Huis uit Lunteren, “hij was een man die vele mensen aan zich heeft gebonden. Altijd zag je weer nieuwe vrienden in zijn gastvrije huis. Als we over hem praten hebben we het altijd over zijn grote liefde voor de natuur, maar zijn liefde voor de mens was niet minder.”

DSC_8686-f-sch

De heer Egbert Hendriksen uit Ede tijdens zijn toespraak in Dieren – Foto: ©Edesche Courant

Tot het laatst ingezet

Dokter Van Huis sprak zijn bewondering uit voor de grote kennis die Gazenbeek – voornamelijk door zelfstudie – in zijn werkzaam leven wist te vergaren. “Zijn geschriften hebben velen tot natuurvrienden gemaakt.”  Hoewel de schrijver de laatste acht jaren van zijn leven sterk gehandicapt was, kon hij met de hulp van zijn naasten toch tot het eind toe doorwerken. “Tot het laatst heeft hij zich ingezet voor het behoud van stads- dorps- en landschapsschoon.”

DSC_8680--

Prominent burger

De vele kunstenaars die in Jac. Gazenbeek een vertrouwensman hadden gevonden en de culturele organisaties, hadden de heer Egbert Hendriksen opgedragen hun droefheid over het wegvallen van hun vriend te vertolken. “Hij is altijd een prominent burger van Ede geweest. Hij zou nooit hebben gewild, dat hij zo werd genoemd, maar hij was het wel.”

De heer Hendriksen kondigde aan dat er nog dit jaar een tentoonstelling aan het werk van Jac. Gazenbeek zal worden gewijd in het pas geopende nieuwe museum.*

bert andree-2.jpg-site

Jac. Gazenbeek (1894-1975) – Foto: ©JGS/Bert Andrée

Onvervangbaar man

Namens de gemeente Ede nam wethouder R. Bos afscheid van een “onvervangbaar man”; journalist Auke Cloo deed dit namens Jac. Gazenbeeks collega’s.

Voor zijn plezier

In haar dankwoord zij mevrouw Gazenbeek, dat haar man hoogst verbaasd zou zijn geweest als hij al die lofuitingen had kunnen horen. “Hij zou zich hebben afgevraagd of dat wel echt waar was, of hij dat wel echt allemaal had gedaan.

Hij heeft altijd gedacht dat hij alleen voor zijn plezier schreef. Maar nu pas lees ik uit brieven van vaak wildvreemde mensen, hoe belangrijk hij in veler leven is geweest.”

*** 

De vele bloemen die voor hem waren bestemd, werden tenslotte, zoals hij verzocht had, gebracht naar het monument voor de Nederlandse verzetsstrijders in Ede. Het was een eerbetoon aan zijn vele kameraden die gevallen waren in de Tweede Wereldoorlog.

Tentoonstelling

*De betreffende tentoonstelling over Jac. Gazenbeek, zou pas op 10 maart 1978 gerealiseerd worden.

De toenmalige commissaris van de Koningin in Gelderland, mr. Willem Jacob (Molly) Geertsema, opende op vrijdag 10 maart 1978 in het gemeentehuis van Ede een tentoonstelling van werken van de bekende streekschrijver Jac. Gazenbeek.

Verdienste voor Gelderland

De commissaris prees in zijn openingswoord de grote verdienste voor Gelderland van deze journalist, kunstenaar en auteur. Immers, in zijn werken kwam hij op voor de bescherming van wat ons rest aan cultuur en natuur.
Mr. Geertsema sprak de hoop uit dat nog velen naar deze tentoonstelling zouden komen, omdat “Jac. Gazenbeek ook na zijn dood nog veel te vertellen heeft”.

Lees meer over de tentoonstelling: Inspanningen Jac. Gazenbeek hebben nog hun effect!

___________________________________________________________________________________________

Jac. Gazenbeek en zijn Veluwe

 Lees alles over het leven van de schrijver Jac. Gazenbeek in deze biografie!

omslag-jac-kleinJac.Gazenbeek en zijn Veluwe
Auteurs: Henri G. Kerkdijk en Louis Fraanje

__________________________________________

Nu bestellen! 

Zo’n honderd pagina’s vertellen de lezer in woord en beeld over het leven van Jac. Gazenbeek en zijn betekenis voor de Veluwe. Jac. Gazenbeek was de strijder bij uitstek voor het behoud van de natuur en cultuur op de Veluwe. Met zijn boeken, vele honderden artikelen en tal van andere publicaties wees hij zijn lezers voortdurend op de unieke en waardevolle aspecten van de Veluwe.

Nog steeds verkrijgbaar bij de Jac. Gazenbeekstichting!

 

nbd-biblionGebonden| 101 pagina’s | Geillustreerd | ISBN 9789074679091
Prijs € 4,95 (excl. verzend/portokosten)

Bestellen: Boekwinkeltjes.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/01/26/velen-namen-afscheid-van-jac-gazenbeek-1894-1975/