Aantal stropers op de Veluwe is verdubbeld!

Kerst en Oud en Nieuw is het moment

ERMELO – Op de Noord-Veluwe wordt er momenteel twee keer zoveel gestroopt als vorig jaar. Van 60 vorig jaar naar 120 stroperij-incidenten dit jaar, zegt boswachter Ger Verwoerd. Er wordt niet alleen in deze kerstperiode illegaal gejaagd. Over het hele afgelopen jaar werden steeds meer dieren door stropers gedood.
De boswachters zijn enkele daders op het spoor, maar het is lastig om ze op heterdaad te betrappen.

gld_toename_wildstropen_2

Boswachter Ger Verwoerd bij een dood wild zwijn – Foto: ©Omroep Gelderland

Ouderwetse methoden

Er worden soms ouderwetse methoden gebruikt. Zo worden pootklemmen geplaatst of een wildstrik. Een wildstrik is een ijzeren draad in de vorm van een lus. Dieren stikken op deze manier en gaan dan langzaam dood. In een klem kunnen dieren soms dagen gevangen zitten. Volgens boswachter Ger Verwoerd zijn het ouderwetse manieren die in Oost Europa nog worden toegepast.

logo_shadowTopje van ijsberg

Ook uit cijfers van het landelijke Boa-registratiesysteem blijkt dat het stropen toeneemt. “Het zou wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn,” stelt Verwoerd. Hij laat een aantal methoden de revue passeren: jachtgeweren, kruisboog, de vangkooi, de pootklem en de strik.

Lichtbakken

In de verschillende natuurlijke omgevingen worden ook verschillende methoden gebruikt. Op open vlakten worden windhonden ingezet terwijl in de bossen het wild wordt opgespoord met zogenaamde lichtbakken, grote schijnwerpers om het wild te verblinden, en dat is verboden.

Gruwelijke dood

Ook gaat de stroper met het geweer in de aanslag in het bos zitten. Dat doen ze liefst aan de rand van het bos, vanuit praktisch oogpunt, omdat de buit ook vervoerd moet worden. “Welke methode er ook gebruikt wordt, ze zijn in ieder geval niet diervriendelijk. Soms is een beest uren aan het martelen om los te komen en uiteindelijk sterven ze dan een gruwelijke dood,” vertelt Verwoerd.

Te weinig politie actief in natuurgebieden

Verwoerd hoopt dat er meer politieagenten worden ingezet in het buitengebied zodat de daders kunnen worden opgepakt. Verwoerd is verbonden aan het Groennetwerk, een organisatie waar natuurorganisaties, gemeenten en politie samenwerken om zo incidenten in het buitengebied aan te pakken.

Volgens verschillende natuurorganisaties worden er te weinig stropers gepakt, omdat er minder politieagenten actief zijn in het buitengebied. De politie zegt afgelopen zondag hier nog niet op te kunnen reageren. Wel roept de politie op om verdachte zaken in het buitengebied altijd te melden.

___________________________________________________________________________________________

Niet alleen op de Veluwe neemt de stroperij toe, ook elders in het land zoals bijvoorbeeld in Zeeland het geval is:

Lees meer >>   “Het wordt steeds enger in het bos”

___________________________________________________________________________________________

 

gld_toename_wildstropen_3

Ook werd een dode reegeit gevonden – Foto: ©Omroep Gelderland

Oud en nieuw is hèt moment voor de stropers

Met de jaarwisseling hoor je veel vuurwerk en dat is dan ook hét moment om illegaal te gaan jagen. Volgens Verwoerd wordt er daarom met de jaarwisseling extra toezicht gehouden om de illegale jacht tegen te gaan.

Bron: ©Omroep Gelderland

Gelderland     >>   Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/12/21/aantal-stropers-op-de-veluwe-is-verdubbeld/