Hessenwegen vandaag op de televisie!

imagesVan Rossem vertelt… over Hessenwegen op TV

Op verzoek van RTV-Utrecht, heeft de Jac. Gazenbeekstichting uit Lunteren meegewerkt aan een documentaire over de Hessenwegen en haar geschiedenis. De TV-opnames vonden plaats op dinsdag  8 september jl.

En… vandaag…

Donderdag 19 november is de uitzending!

Enigste in heel Europa

“Met onze Hessenwagen – de enigste in heel Europa – komen we uitgebreid in beeld voor het TV-programma “Van Rossem Vertelt 2015″. Want niet alleen op de Veluwe vinden we Hessenwegen, maar ook in de provincie Utrecht. Ze kwamen van Barneveld en reden via Achterveld door naar Amersfoort, en soms nog verder richting Amsterdam”, aldus voorzitter Louis Fraanje.

405051-n

Diverse onderwerpen

Maarten van Rossem trekt door de provincie Utrecht en vertelt over verschillende perioden en onderwerpen uit de Utrechtse geschiedenis. De onderwerpen zijn divers en strekken zich uit van de ijstijd tot zijn eigen studentenleven.

De serie over Hessenwegen start met een schitterende hedendaagse Scania vrachtwagen van Jan Jaap Verweij, en eindigt met de Hessenwagen van Henk Vink uit vroeger tijden.
Het is dus alles bij elkaar een schitterend document geworden, waarin het verloop van de geschiedenis over de Hessenwegen, op een duidelijke manier in beeld wordt gebracht. Leuk en leerzaam voor jong en oud. Kijken dus!

Hessenwagens en geen karren

Het enige minpuntje aan het geheel is, dat er ook in deze prachtige documentaire, steeds weer gesproken wordt over Hessenkarren, terwijl het Hessenwagens waren. Een hardnekkig misverstand dat steeds weer de kop opsteekt, ook in deze documentaire is dat het geval, blijkbaar omdat het woord karren misschien beter bekt.

Hoewel ik in het gesprek met Maarten van Rossem tijdens de opnames van de Hessenwegen dit heel duidelijk uiteen gezet heb, is het in de uitzending helaas niet terug te zien. Dat is eigenlijk heel jammer, want zo blijft dit hardnekkige misverstand voortbestaan. Daarnaast zult u merken, dat verderop in de uitzending door ons niet gesproken wordt over karren, maar heel duidelijk dus over Hessenwagens. Eind goed… al goed! Met dank aan het team van RTV-Utrecht!

Uitzending…

Vanaf 07.00 uur vanmorgen wordt het uitgezonden en daarna elk uur herhaald op RTV-Utrecht.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/19/hessenwegen-vandaag-op-de-televisie/