Lunteren… in een vluchtige blik

Brooklyn_Museum_-_Nadar_Élevant_la_Photographie_à_la_Hauteur_de_lArt_-_Honoré_Daumier-bwerktHet dorp Lunteren vanuit de lucht gezien

Als je door het Veluwse dorp Lunteren wandelt, dan zal het menigeen niet ontgaan zijn, dat ook hier de vooruitgang niet tegen is te houden. Of je het nu wel of niet leuk vindt, de wereld verandert en neemt ook Lunteren mee in de vaart der volkeren. Soms is dat best heel confronterend, vooral nu middenin het dorp een groot gapend gat is ontstaan.

Open plek

Ahaa, zegt iemand, u bedoelt natuurlijk de plek waar die grote supermarkt stond, nou… daar komt weer een hele nieuwe voor terug hoor! Vanaf de Dorpsstraat zie je er wel wat van, maar hoe zou het er vanuit de lucht uitzien?

Dan heb je natuurlijk een nog veel beter overzicht. En… laat nou heel toevallig Jan van Uffelen uit Barneveld gisteren een mail naar onze redactie sturen, met daarbij vier schitterende luchtfoto’s van Lunteren. Waarvoor wij hem natuurlijk vanaf deze plaats, zeer hartelijk willen bedanken!

Luchtfotografie

Honoré Daumier – Nadar verheft de fotografie tot het niveau van kunst. Deze Franse spotprent uit 1862 (zie linksboven) is een van de oudste bekende illustraties van luchtfotografie – Collectie Brooklyn Museum/Frank L. Babbott Fund.

307

Het centrum van Lunteren, net achter de kerk de open plek – Foto: ©Jan van Uffelen

***

309

Een uitsnede van de foto, met duidelijk de open plek bij het Wilbrinkplein – Foto: ©Jan van Uffelen

***

306

Lunteren met de kerk in het midden, op de voorgrond Woon- en zorgcentrum “De Honskamp” – Foto: ©Jan van Uffelen

***

305

De Westzoom bij Lunteren, met links op de foto de AH-nood-supermarkt – Foto: ©Jan van Uffelen

 

Het is misschien – letterlijk en figuurlijk – een vluchtige blik, maar hij is zeker de moeite waard!

 

Met dank aan: Jan van Uffelen 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/24/lunteren-in-een-vluchtige-blik/