Meer criminaliteit in bossen Veluwe

Natuur verstoren 

Criminele en illegale activiteiten in de bossen op de Veluwe nemen hand over hand toe, doordat er steeds minder toezicht is. Het wordt tijd dat we deze ontwikkeling een halt toeroepen. Het gaat dan niet alleen om stropers in het bos, maar bijvoorbeeld ook om hennepteelt, het dumpen van afval, wildkampeerders, dance-feesten met drugsgebruik, illegale radiozenders, zwervers, motorcrossers, autodieven die hun buit meenemen naar een parkeerplaats bij een bos om daar de wagen in alle rust te ontmantelen en bezoekers die op wat voor manier de natuur verstoren!

DSC_1775 - kopie

Meer criminaliteit in de Veluwse bossen – Foto: ©Louis Fraanje

Misbruik van de natuur

Boswachter Andries Jansen, die het toezicht op de Veluwe coördineert: “Je ziet dat dit in de breedste zin op alle fronten toeneemt. De bossen zijn stil en rustig en opengesteld voor publiek. Omdat er delen zijn waar wij zelf soms een week niet komen, geeft dat bepaalde individuen de mogelijkheid daar misbruik van te maken. Dit weekend nog kreeg ik een melding van bushcrafters, een nieuw soort wildkampeerders, van drie mensen die dieren in de bronsttijd verstoorden met een vliegende drone en vijf Polen die alle paddenstoelen plukten die ze tegenkwamen.”

 

image-3216790 - kopie

Boswachter Andries Jansen – Foto: ©Gep Leeflang

Verminderde toezicht

De toenemende ontwikkeling van criminaliteit in het bos speelt al enkele jaren. Jansen: “Maar het wordt wel steeds gekker wat we tegenkomen.´´ Alles heeft volgens hem te maken met het verminderde toezicht. “Zo´n vijftien jaar geleden had je nog de veldpolitie die je direct kon inschakelen als je wat tegenkwam. Daar kwam bij dat de boswachterijen kleiner qua omvang waren en er gewoon meer groene boa´s in het veld waren.Dan kun je dus vanzelf sneller ongewenste zaken tegenkomen en daarop inzetten. De lijnen met de politie waren ook korter, en de agenten kenden de weg in de bossen, omdat je vaker te maken had met vaste contacten.”

Niet in je eentje

Marike Vissers, teamleider van de boswachters op de Veluwe, onderschrijft het signaal. “We moeten ook denken aan de veiligheid van onze eigen boa´s, die niet bewapend zijn. Op de hele Veluwe heeft Staatsbosbeheer bij elkaar ruim 20.000 hectare aan natuurterreinen. In dat hele gebied hebben we 2,5 fte boa-toezicht, dus we kunnen het ons niet permitteren dat de toezichthouders samen op pad zijn. Heb je te maken met criminele activiteiten of agressieve personen, dan kun je daar niet zomaar in je eentje op af. We zien daarnaast dat de samenwerking met de politie is verminderd.”

Dat beaamt Loes Slingerland namens de milieupolitie. “Wij zijn in de buitengebieden inderdaad minder actief geworden, omdat de bewuste keuze is ons meer te richten op de bebouwde kom. Het gevolg is dat het toezicht in de afgelegen gebieden, zoals de bossen, minder is geworden. Agenten kunnen niet meer makkelijk overal op af, daar komt de bereikbaarheid op afgelegen plekken nog bij.”

Meer erkenning

Marike-Vissers-e1424773547558-200x200

Marike Vissers – Foto: ©Staatsbosbeheer

Andries Jansen: “De oplossing zou volgens mij zijn terug te keren naar het oude systeem met de veldpolitie of iets soortgelijks. In Limburg werken ze sinds 2006 met een speciale Groene Brigade, ook ondersteund vanuit de provincie. Dat zou misschien tot verbetering kunnen leiden.”

Marike Vissers: “Er is van ons uit een voortdurende lobby om meer erkenning voor de taak van de groene boa´s, meer budget om de toezichturen uit te breiden en daarmee toezicht te intensiveren en samenwerking met andere partijen te verbeteren.

Enerzijds willen we de natuur openstellen voor iedereen die daarvan op wat voor manier dan ook van geniet, anderzijds heeft dat de consequentie dat ook kwaadwillenden makkelijk hun gang kunnen gaan. Daar moeten we alert op blijven.”

Tekst: ©Wouter van Dijk/BDU

Bron: Barneveldse Krant 29-09-2015

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/05/meer-criminaliteit-in-bossen-veluwe/