Geloof en een Hoop Liefde in Barneveld

Karakteristieke dorpsverhalen

FB14E094-18A6-44CD-9F1E-B7A94C94D3D2[2]Het TV-programma   Geloof en een Hoop Liefde van de EO strijkt een week lang neer in een plaats in Nederland. Herman Wegter, Mirjam Bouwman, Hella van der Wijst en Kefah Allush zoeken hier naar karakteristieke dorpsverhalen, stadse tradities, de rol van het christelijk geloof en bijzondere mensen.

Het is deze keer wel raak met de televisie, eerst het Hessenverhaal bij RTV-Utrecht en nu bij de EO-televisie. Redacteur Tara de Wit van deze gelijknamige omroep, had Louis Fraanje gevraagd om wat herinneringen op te halen aan vroeger over het item kippen.Op woensdag 9 september jl. vonden de opnamen plaats met onze voorzitter. De verwachting is, dat het interview met Fraanje op donderdag 26 november as, zal worden uitgezonden. Leef mee met bijzondere inwoners van Barneveld en laat je verrassen door mooie plekjes.

Het betreffende TV-programma wordt iedere werkdag om 17.10 uur op NPO 2  uitgezonden.

DSCN6992

Presentatrice Mirjam Bouwman fietst in de serie van de ene opname naar de andere. Hier komt zij net aan op het erf van de Anna Maria Hoeve van de Familie Heg – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

De opnames 

Allereerst koerste onze voorzitter Fraanje naar Henk van Veldhuisen in Renswoude, die nog een prachtige Opel Blitz vrachtwagen uit 1958 voorhanden heeft. Henk was – enkele dagen ervoor – op Fraanje’s vraag, meteen enthousiast en bereid om mee te werken aan het TV-programma van de EO. De laadbak van de Opel Blitz, volgeladen met oude eierkisten, zo zou Henk vandaag fungerend als eierhandelaar, Louis Fraanje – geheel in stijl – van A naar B rijden. Een grote mand met eieren vervolmaakte – net als vroeger – het geheel.

Onze voorzitter en zijn chauffeur hadden er zichtbaar plezier in, en onderweg werden al veel oude herinneringen opgehaald. De vrachtwagen van Henk heeft al eerder ook eens gereden voor ons, dat was tijdens het konvooi op de twintigjarige jubileumviering van de Jac. Gazenbeekstichting in mei 2011.

DSC_3470

Een trotse Henk van Veldhuisen achter het stuur van de Opel Blitz vrachtwagen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Grote kippenstal

De TV-opname met Fraanje startte ‘s morgens om half tien bij de Familie van de Heg op de Anna Mariahoeve aan de Barneveldseweg in Barneveld. Nou ja, het is eigenlijk Lunteren in de gemeente Ede, omdat de gemeentegrens zo is getrokken. Hier begon het eerste deel van de opname in de grote kippenstal (50.000 legkippen). Boer Jaap van de Heg en Louis Fraanje werden hier tussen de kakelende geïnterviewd en wordt gekeken hoe de kippen er in Barneveld tegenwoordig bijzitten. Hieronder Louis Fraanje, Mirjam Bouwman en Jaap van de Heg tijdens de TV-opnamen in de kippenstal van de Anna Maria Hoeve in Barneveld.

Louis Fraanje in gesprek met TV-presentatrice Mirjam Bouwman - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Louis Fraanje in gesprek met TV-presentatrice Mirjam Bouwman – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Louis, Mirjam Bouwman en Jaap Heg...

Louis, Mirjam Bouwman en Jaap Heg…

- Foto's: Jac. Gazenbeekstichting

– Foto’s: ©Jac. Gazenbeekstichting

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirjam Bouman bekijkt samen met Louis de Barnevelder kip – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Het vervoer

Van de kippen naar de eieren, want ook die moesten vervoerd worden. Nou, daar wist Henk van Veldhuisen natuurlijk van alles over te vertellen. Buiten op het erf bij de grote kippenstal werden ook enkele opnames gemaakt. Het was een prachtig gezicht om te zien hoe daar over vroeger verteld werd en oude herinneringen opgehaald.

DSCN7011

Buiten op het erf werden oude herinneringen opgehaald – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Leuke ervaring

Hierna stapt Louis weer bij Henk van Veldhuisen in de Opel Blitz, ook Mirjam gaat er nog even bijzitten, maar rijdt niet mee. Dat is blijkbaar even voor het mooie plaatje, in de documentaire zal dat misschien anders in beeld komen. Dus vertrekt de hele ploeg richting boerderij De Grote Glind aan de Scherpenzeelseweg. Hier worden de laatste opnames gemaakt en nog even een mooie groepsfoto. Al met al was het een hele leuke ervaring om zoiets eens mee te maken.

DSC_3490 - kopie - kopie

De cameraploeg van de EO bij museumboerderij “De Grote Glind” in Barneveld, vlnr. Louis Fraanje, Mirjam Bouwman, geluidsman René Wolf, Henk van Veldhuisen. regisseur Robert van der Linde en cameraman Christiaan van de Broeke voor de Opel Blitz vrachtwagen uit 1958 – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Uitzending

We zijn nieuwsgierig naar het eindresultaat, dat men op donderdag 26 november as. om 17.10 uur op NPO 2 hoopt uit te zenden. Trouwens die gehele week van maandag 23 tot en met vrijdag 27 november is het dorp Barneveld en haar bewoners in beeld bij de EO.

Met dank aan:

Henk van Veldhuisen – Renswoude, Familie J. van de Heg – Barneveld en natuurlijk de mensen van Museumboerderij De Grote Glind uit Barneveld

Lees ook: Geloof en een Hoop Liefde met Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/28/geloof-en-een-hoop-liefde-in-barneveld/