Hessenwegen in Van Rossem vertelt – Deel 2 – Slot

Kroon op ons werk

RTV-Utrecht_logo_GOED_160x160_400x400Het lijkt vandaag wel feest, zo ongedwongen als het allemaal gaat. Maar het is toch ook fantastisch om zoiets mee te mogen maken. Zeker voor onze voorzitter Louis Fraanje, want hij heeft enorm veel boven water weten te krijgen over de geschiedenis van de Hessen. “Het is een kroon op ons werk, om zo samen met Henk Vink en zijn gevolg, inclusief onze Hessenwagen op de televisie te verschijnen!” aldus Fraanje. “Wie had dit ooit kunnen denken?” Beide mannen kennen elkaar al vele jaren en hebben ook beiden een grote liefde voor paarden en alles wat daarmee samenhangt.

DC_3153

Liesbeth Vink kijkt geboeid hoe cameraman Erwin Raasveld, het gesprek tussen Louis Fraanje en Maarten van Rossem vastlegd. Voerman Henk Vink vindt het allemaal geweldig – Foto: ©Liseth Elbertsen/JGS

Hessenwagen uit Hongarije

Na een jarenlange zoektocht heeft de Jac. Gazenbeekstichting in 2010 eindelijk een echte Hessenwagen gevonden. Een antiquair haalde de wagen uit Hongarije naar Nederland. De vondst werd aangekocht door Aannemingsmaatschappij Vink bv uit Barneveld. De Hessenwagen – de enigste tot nu toe in Europa – staat gestald bij Henk Vink sr aan de Hessenweg in Barneveld. Toepasselijker omgeving kun je niet bedenken.

Terwijl de cameraman Fraanje en Van Rossem aan het filmen is, staan in het weiland een aantal koeien(pinken) opgesteld. Het lijkt wel op ze een eerbetoon geven aan het gezelschap dat voorbij komt. Een zeer komisch gezicht!

DC_3168

Een hele rij koeien staat langs de weg in het weiland te kijken – Foto: ©Liseth Elbertsen/JGS

Uniek gebeuren

Ondertussen is de Hessenwagen met alles erop en eraan, weer op de oude Hessenweg bij het Musschendorp aangeland. Het spektakel wordt niet alleen door de televisie-camera’s vastgelegd, maar ook omstanders laten hun fotocamera’s en smartphone’s klikken. Want iedereen wil dit unieke gebeuren vastleggen en als een mooie herinnering mee naar huis nemen.

omslag-hessenspoor

Nu verkrijgbaar als eBook!

Tot slot heeft voorzitter Fraanje nog een kleine verrassing in petto voor Maarten van Rossem. Zoals u zich ongetwijfeld nog wel zult herinneren, heeft de Jac. Gazenbeekstichting in januari 2012 het boek “Op ‘t Veluws Hessenspoor” uitgegeven.
Een prachtig boek over de geschiedenis van de Hessenwegen en de voermannen die ze bereden.

Het boek is inmiddels uitverkocht, en alleen nog als eBook verkrijgbaar, maar er was gelukkig nog een archief-exemplaar over. Een toepasselijk cadeau voor Maarten van Rossem, bedacht Fraanje en overhandigde het deze middag aan hem. Deze was er zichtbaar gelukkig mee, mede ook omdat hij vandaag – letterlijk – in het wagenspoor van de Hessen mocht rijden en er dus alles over wilde weten.

DC_3211 - kopie

Voorzitter Louis Fraanje overhandigd het boek aan Maarten van Rossem – Foto: ©Liseth Elbertsen/JGS

Welgemeende dank

Al met al kunnen we terugzien op een zeer geslaagde middag, waarbij de geschiedenis over de Hessenwegen – mede dankzij RTV-Utrecht – weer een flinke impuls heeft gekregen. Waarvoor onze welgemeende dank! Ook zijn wij natuurlijk veel dank verschuldigd aan de gastvrijheid van Wim van de Beek en zijn familie. Zij hadden spontaan na afloop voor lekkere hapjes en drankjes gezorgd, wat door een ieder zeer werd gewaardeerd!

DC_3263-kl

Maarten, Erwin en Fleur laten zich de lekkere hapjes – die hier aangeboden worden door  Marja Van Beek –  goed smaken – Foto: ©Liseth Elbertsen/JGS

Tenslotte..

Ja, aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook deze schitterende opname-dag voor RTV-Utrecht. Een leuke bijkomstigheid was, dat ons bestuurslid Liseth Elbertsen – die een fan van Maarten is – zich ook geheel in het zwart had gestoken, met daaronder rode schoenen. Na afloop natuurlijk even samen op de foto, echt leuk! Liseth had speciaal voor deze middag vrij genomen van haar werk, en fungeerde als fotografe, wat haar bijzonder goed af ging.

DC_3219

Beide in zwart en rood…  echt een paar apart – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

DC_3312

Als je het dan toch over de Hessen hebt, dan wil je ook wel even zo’n flaphoed opzetten – Foto: Liseth Elbertsen/JGS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Topdag”

Dan tenslotte nog even de Hessen-delegatie van Vink met Maarten van Rossem en Louis Fraanje op de foto, en dat was het dan weer. Wij geloven dat het echt niet teveel is gezegd, als wij deze dag een “Topdag” noemen! Zo ontspannen als het allemaal is gegaan, net echte acteurs, of men nooit anders gedaan had.

En… natuurlijk niet te vergeten “de Hessenvoerlui”, zij stonden deze dag volop in de schijnwerpers. Het is dan ook een “Ode” aan hen, deze stoere kerels waren tenslotte de allereerste internationale vrachtvaarders van Europa! De Hessen vormen samen met hun wagens en wegen een stuk geschiedenis die zeer de moeite waard is!

DC_3310-kl

Het hele “Hessen” team nog een keer samen op de kiek. Met  vlnr. Maarten, Ria, Henk, Johan, Liesbeth en Louis – Foto: ©Liseth Elbertsen/JGS

UItzending

Als alles volgens de planning verloopt, zal deze aflevering worden uitgezonden op donderdag 19 november aanstaande. Vanaf 07.00 uur ’s ochtends en daarna elk uur herhaald op RTV-Utrecht. Ook is de aflevering vanaf die donderdag terug te zien via: http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/van-rossem-vertelt/

Met dank aan:  Familie van Beek, Liseth Elbertsen en Familie Herder, Henk sr, Liesbeth en Ria Vink en Johan Wigger.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/21/hessenwegen-in-van-rossem-vertelt-deel-2-slot/