Reeën(geluk) in de stromende regen – Deel 1

Op zoek naar de zwarte reegeit

Een tijdje geleden, om precies te zijn op 24 juni jl schreef ik in mijn verhaal: Zwarte reegeit “oog in oog” met bruine bok“, dat zich enkele weken daarvoor afspeelde. Aan het slot van het betreffende verhaal, vertelde ik dat wij het stel goed in de gaten zouden houden. Tegelijkertijd vroegen wij ons af, of de zwarte geit misschien ook kalfjes had?

Tegen alle verwachtingen in

Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en waren wij vorige week weer eens in de buurt. Een groot verschil van toen, met het ‘tropische’ weer – van boven de 30 graden – op dit moment! De regen kwam die bewuste dag echt met bakken vol uit de hemel, nou weinig kans om ze te zien, laat staan voor de lens te krijgen? Tenminste, dat dachten wij, want hoe geheel anders bleek het te gaan. Helemaal tegen alle verwachtingen in, kwamen na verloop van tijd twee reekalfjes – een bruine en een zwarte – gevolgd door de bruine reebok, de houtwal uitwandelen.

1 foto DC_9268-scherp

Na verloop van tijd zagen we de twee reekalfjes gevolgd door een bruine reebok – Foto: ©Louis Fraanje

Hoog en droog

Doordat ze in eerste instantie aan de rand van de houtwal bleven, en de aanhoudende regen ons ook niet echt in de kaart speelde, waren de eerste opnamen zeker niet om naar huis te schrijven. En… menig natuurfotograaf zou zijn spullen direct weer ingepakt hebben, maar wij zaten zelf met onze apparatuur hoog en droog in onze schuilhut. Dus ‘inpakken’ was voor ons geen optie, dus gewoon blijven zitten en maar zien wat er gaat gebeuren.

De beide kalfjes hadden blijkbaar echt hun speelkwartier, want ze huppelden verder de openheid van de weide op. De regen deerde hen, en ook de bok blijkbaar niet, moeder reegeit bleef in de dekking en had zeker geen zin in een nat pak? Nou ja, jammer, niks aan te doen, maar met dit weer konden we haar ook geen ongelijk geven.

1 foto 1 DC_8799-scherp

Dat zie je niet vaak, een bruin en een zwart reekalfje bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Beter in de lens 

Ze kwamen nu ook wat beter in beeld, hoewel de regen wat minderde, bleef het fotograferen helaas een ‘natte’ bezigheid. Maar zo’n spektakel wil je toch zeker niet missen? Daar komt nog bij dat je niet vaak een bruin en  een zwart reekalfje bij elkaar ziet. Als ze wat meer onze richting uit komen, en heel even stilstaan, hebben wij de gelegenheid om ze beter in de lens te krijgen.

4 foto 4 DC_8996-scherp

Een heel apart gezicht, die twee daar aan de rand van de houtwal – Foto: ©Louis Fraanje

Paar apart

Echt een ‘paar apart’ zoals die twee daar aan de rand van de houtwal staan. Een ‘multiculturele’ tweeling, fluisteren we als kleine ‘gekkigheid’ tegen elkaar. Dat klopt natuurlijk niet, want het is gewoon een speling van de natuur. En… de kalfjes zelf? Och… die laten zich niet in het ‘hokjespatroon’ van ons mensen duwen.

3 foto 3 DC_8984-scherp

Een bruin en een zwart reekalf, een speling van de natuur – Foto: ©Louis Fraanje

Hoe anders zou het lopen…

De zwarte moeder (reegeit) liet zich al die tijd niet zien. Daar en tegen was de vader (reebok) niet bij z’n kroost weg te slaan. Of toch wel? Op de laatste foto in dit deel van het verhaal is daar nog niets van te merken, daar staat de reebok nog heel rustig even ‘oog in oog’ met één van zijn kalfjes. Maar…  hoe anders zou het lopen deze morgen in de regen? De ontknoping, daarover leest u binnenkort alles in deel 2.

DC_8891-scherp

Staat de reebok nog heel rustig even ‘oog in oog’ met één van zijn kalfjes – Foto: ©Louis Fraanje

Uiteindelijke resultaat

Ondanks dat er technisch natuurlijk van alles valt op te merken aan de opnamen, waren we toch blij met het uiteindelijke resultaat. Daar komt nog bij, dat wij het ‘natte’ schouwspel voor geen goud hadden willen missen!

Lees ook: Reeën(gevecht) in de stromende regen – Deel 2 – Slot

***

Hieronder kunt u in het amateurfilmpje de sfeer proeven van dit mooie en natte tafereel op deze regenachtige morgen. Je hoort de regen kletteren op het dak van de schuilhut. 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/01/reeengeluk-in-de-stromende-regen-deel-1/