Zwarte reegeit “oog in oog” met bruine bok

Speling van de natuur 

Alweer een tijdje geleden kon u op onze weblog een serie verhalen lezen over een zwarte reebok. Lees ook: Zwarte reebok werpt gewei af – Deel 1 . En… het gebeurt steeds vaker, dat we zwarte reeën in het veld waarnemen. Zwarte reeën zijn een speling van de natuur. De dieren onderscheiden zich in bouw en fysieke gesteldheid niet van hun normaal gekleurde soortgenoten. Wel ontbreken de witte haren op de onderlip en is de spiegel -de kenmerkende lichtgekleurde haardos rond de aarsopening- nauwelijks zichtbaar. Naast zwarte reeën zijn er ook rood-witte, zwart-witte en geheel witte reeën gesignaleerd.

Enige tijd geleden, kwamen we in de omgeving van Voorst – in het hoge gras van een weiland – een echt pikzwarte reegeit tegen. Maar… er kwam nog een verrassing achteraan, waar we niet op gerekend hadden.

1 - DSC_4731

In het hoge gras stond een pikzwarte reegeit – Foto: ©Louis Fraanje

Ontmoeting 

Op een gegeven moment trok de reegeit naar achteren, richting de bosrand. Toen de geit halverwege was, zagen we een kop boven het gras uitsteken. Wat bleek… er lag een bruine reebok daar in het gras. Nieuwsgierig keek hij onze richting uit, hoewel de afstand te groot was om ons te kunnen zien. De zwarte reegeit liep heel rustig in de richting van de bok.

2 - DSC_3883

De zwarte geit liep heel rustig in de richting van de bok – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog

Blijkbaar kenden ze elkaar, want toen de geit eenmaal dichterbij was gekomen, kwam de de bok overeind. Een mooie jonge zes-ender die we al eens eerder hadden gezien in deze buurt. Dat ze elkaar mochten, was een uitgemaakte zaak, want even later stonden ze ‘oog in oog’.

3 - DSC_3926

Even later stonden ze ‘oog in oog’ – Foto: ©Louis Fraanje

Dierengedrag is anders

Zoiets is altijd een komisch gezicht, en wij denken er natuurlijk zo het onze van. Maar dierengedrag is altijd anders als dat wij denken, desondanks blijft het interessant om te zien. Het leek wel, of de bok onze gedachten raadde, want plotseling draaide hij zijn kop in onze richting. Die blik sprak ‘boekdelen’ , en wij voelden ons op dat moment wel een beetje ‘gluurders’!

5 - DSC_3916

Op de foto lijkt het, of de bok van achteren een zwarte kop heeft gekregen – Foto: ©Louis Fraanje

Grappige samenloop 

Toen we – later thuis – de foto nog eens zaten te bekijken, moesten we er nog eens hartelijk om lachen. Daar komt nog bij, dat het op de foto lijkt, of de bok van achteren een zwarte kop heeft gekregen. Dat komt natuurlijk doordat de zwarte geit met haar poten in het hoge gras achter de bok staat. Een grappige samenloop van omstandigheden, dat alles bij elkaar, weer een mooi verhaaltje opleverde.
We zijn natuurlijk erg benieuwd, wat voor kleur het kalfje heeft, als er tenminste een geboren is bij dit stel? Mochten we eerdaags weer in de buurt zijn zullen we extra opletten en… het hopelijk wel zien. We houden u op de hoogte!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/24/zwarte-reegeit-oog-in-oog-met-bruine-bok/