Hoe het Veluwse hart van de Biblebelt veranderde

“In Elspeet”

9200000039280163Met als ondertitel: “Hoe het Veluwse hart van de Biblebelt veranderde”, dat is de titel van het boek dat onlangs is verschenen en geschreven door, Huib de Vries (1961).

Belangrijkste

Van een geïsoleerd gehucht, omgeven door bos en heide, ontwikkelde Elspeet zich tot een van de belangrijkste toeristische centra van de gereformeerde gezindte.

Eigen traditie

Het boek biedt inzicht in de verhoudingen binnen de dorpsgemeenschap, het denken van de Elspeters en de worsteling om hun eigen traditie te bewaren in een opengebroken wereld.

In verdiept

De schrijver heeft zich ‘echt’ verdiept in het leven van de Elspeters, op grond van gesprekken met tal van dorpelingen: bosbouwers, kalvermesters, middenstanders, ondernemers, schoolmeesters, dominees, de kapper, de huisarts, de begrafenisondernemer, de slachter, de jongerenwerker, de dorpspoliticus, de schaapherder, de dirigent van de fanfare… Op dorpsniveau illustreert dit boek de gang van de gehele gereformeerde gezindte.

Oudste bewoning

Volgens Gerard Mulder, voorzitter van de Historische Werkgroep Elspeet, is het dorp een van de oudste bewoondste plaatsen in Nederland. In 1227 kwam de naam Elspete als eerste voor. Ook zijn er veel grafheuvels gevonden waar men informatie uit heeft kunnen halen. Aandacht in het boek gaat uit naar veranderingen in werk, het zichzelf blijven van de bewoners, kerkelijke veranderingen en opkomst van het toerisme. Maar ook is het een mooie terugblik in de tijd met verhalen over het dorp en zijn bewoners, van heden en verleden.

Aanrader

Al direct bij het begin wordt je gepakt door het intense gevoel dat de schrijver in zijn boek legt. Het lijkt soms wel of je er zelf bij zit, als de schrijver praat met de mensen van Elspeet. Dat is een gave, die niet iedere schrijver bezit, maar De Vries neemt je echt mee naar binnen, letterlijk en figuurlijk! Hij schrijft op een prettige en zeker niet saaie manier. Nog niet eerder lazen wij een boek, dat zo open en eerlijk een dorpsgemeenschap in de kijker zet.
Naast alle andere verhalen, is ook het levensverhaal van Christien Mouw – een bekende van onze weblog –  zeer de moeite waard om te lezen. Kortom, een aanrader voor wie de Veluwenaars, en in het bijzonder de Elspeters wat beter wil leren kennen!

Huib de Vries en zijn boek

985630635 - kopie

De schrijver Huib de Vries

De schrijver Huib de Vries werkt als redacteur voor de Erdee Media Groep. Eerder publiceerde hij bij De Banier o.a. Eredienst aan huis, Gedragen door de Herder, Thuisloos in twee werelden en Strijder voor gerechtigheid.

In Elspeet, Hoe het Veluwse hart van de Biblebelt veranderde

 

ISBN: 9789462781917 (Paperback)
Druk: 1e druk
Pagina’s: 275
ISBN: 9789462782051 (E-book)

Prijs: € 14,90     

Meer informatie: debanier.nl | In Elspeet | Huib de Vries

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/03/hoe-het-veluwse-hart-van-de-biblebelt-veranderde/