Een “Rode vrijbuiter” kruist ons pad

Nu was het raak

Dat gebeurt je natuurlijk niet iedere dag, dat Reintje de vos je pad kruist, tenminste…  niet zo dat je ook in de gelegenheid bent om hem te fotograferen. Meestal is het een ‘vluchtige’ ontmoeting, ver weg of dichtbij, of hij steekt vlak voor je de weg over, en is alweer snel verdwenen in het struikgewas.

Maar… deze keer was het raak, letterlijk en figuurlijk kruiste hij ons pad. We reden op ons gemakje over de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, ter hoogte van De Pollen, toen plotseling van rechts een vos kwam aanlopen. Hij stak vlak voor ons de weg over en sjouwde verder door het open veld van het Deelense Zand richting het bos.

1 - DC_1939-bleu

De “Rode vrijbuiter” in het Veluwse land – Foto: ©Louis Fraanje

Zeker van zichzelf

Zo snel als maar enigszins mogelijk was, greep ik de camera en stelde mij verdekt op achter een vliegden. Reintje trok zich weinig van ons aan, en vervolgde zijn weg richting het heuvelachtige terrein van het Deelense Zand. Daar aangekomen treuzelde hij even, net of hij niet geheel zeker van zichzelf was. Hij stond daar op een gegeven ogenblik een tijdje voor zich uit te staren.

2 - DC_2040

Treuzelde hij even, net of hij niet zeker was van zichzelf – Foto: ©Louis Fraanje

“Rode vrijbuiter”

Hij bleef zo een tijdje voor zich uit staan kijken en liep toen weer enkele passen richting de hei. Bleef weer stilstaan en draaide zijn kop om, recht in de lens van onze camera. Een schitterend gezicht zo’n mooi getekende vos in zijn dik behaarde wintervacht, tussen de heidestruiken. Hij mag dan verguisd worden en bekend staan als een grote rover, wat wij ook zeker niet zullen ontkennen, maar… voor ons persoonlijk is en blijft hij de “Rode vrijbuiter” van het Veluwse land.

3 - DSC_2023 - kopie

Een schitterend gezicht deze  “Rode vrijbuiter” zo tussen de heidestruiken – Foto: ©Louis Fraanje

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/11/een-rode-vrijbuiter-kruist-ons-pad/