Zeearend op de Hoge Veluwe

Gewapend met de camera

11175055_821105487980507_9117117878867461393_n - kopieZeearend - Foto: ©Janny Gomans

Zeearend – Foto: ©Janny Gomans

Het zal je maar gebeuren, dat je op een morgen een echte zeearend voor je lens krijgt. Nou… dat overkwam mevrouw Janny Gomans uit Otterlo.

Al vele jaren zwerft ze in haar vrije tijd – gewapend met haar camera – door het Park De Hoge Veluwe. Niet zo verwonderlijk, want ze is er werkzaam en fotograferen is haar grote hobby.

Attente boswachters

“Maar… die morgen op vrijdag 1 mei, zal ik niet gauw vergeten!”, aldus Janny. “Dankzij een paar attente boswachters die vroeg wakker waren, want aan hen had ik het te danken dat ik hem kon fotograferen”.

P1210433-001Daar zat de grote vogel op een tak van een dode boom - Foto: ©Janny Gomans

Daar zat de grote vogel op een tak van een dode boom – Foto: ©Janny Gomans

Helemaal lyrisch

Ten noord-oosten van het Deelense Zand  ligt het ven “IJzeren Man”, midden in het water, op een klein eilandje staat een oude kale boom. Daar zat de grote vogel, wat bij nader inzien een zeearend bleek te zijn. “Schitterend om te zien, en ik werd helemaal lyrisch, dat kun je begrijpen, want een zeearend is geen alledaagse verschijning in het Park.

De grote vogel bleek bij nader inzien een zeearend - Foto: ©Janny Gomans

De grote vogel bleek bij nader inzien een zeearend – Foto: ©Janny Gomans

Een braakbal

Ik kon hem redelijk dichtbij halen en toen ik hem bijna beeldvullend had, begon hij rare bewegingen te maken met zijn kop. Het leek wel op kokhalzen en zo was het ook, want even later sperde hij z’n snavel wijd open en spuugde hij een braakbal naar buiten. Helaas was mijn camera niet vlug genoeg om het helemaal vast te leggen, maar de zeearend met wijd open gesperde snavel is al een plaat op zich.

 

P1210457-001Even later sperde hij zijn snavel wijd open, en spuugde een braakbal naar buiten - Foto: ©Janny Gomans

Even later sperde hij zijn snavel wijd open, en spuugde een braakbal naar buiten – Foto: ©Janny Gomans

Tussenstop

Op een geven moment vond hij het blijkbaar genoeg, al die aandacht, en klapte zijn enorme vleugels open en verdween met de Noorderzon. Ik vermoed ook, dat hij bij de IJzeren Man niet veel vis zal kunnen verschalken, want zo groot is dat ven niet en daarbij zeker voor een zeearend veel te weinig.  Hij zal wel op doorreis zijn geweest, dat gebeurt wel vaker, en dan maken ze even een tussenstop in het Park De Hoge Veluwe.

********************************************************************************************************************************

silhouet-fotograafbUw natuurmoment!

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een foto, of enkele foto’s met uw verhaal naar ons te mailen (zie onder)! Het is uiteraard ook van belang dat uw ‘Natuurmoment’ op de Veluwe heeft plaatsgevonden en… uw foto’s van goede kwaliteit zijn!

De redactie behoudt zich wel het recht voor om artikelen i.o. aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/07/zeearend-op-de-hoge-veluwe/