Fel gekleurde gladiatoren en hun harem

Fazanten vereerd en verguisd

Hoewel het op andere plaatsen misschien wat minder gaat, komen we bij ons in het “Rauwe Veld” gelukkig regelmatig nog fazanten tegen. Misschien zijn er mensen die de vogel verguizen omdat het eigenlijk een exoot is, maar wij vinden het altijd een mooi gezicht als hij door de groene weilanden loopt te paraderen.

Vooral natuurlijk het mannetje dat kleurrijker en ook groter is dan het vrouwtje. Het belangrijkste gezamenlijke kenmerk is de opvallend lange staart.

DC_0591 - kopie

Het mannetje is veel kleurrijker en ook groter is dan het vrouwtje – Foto: ©Louis Fraanje

Paraderen

Al in maart konden we van dichtbij een gevecht meemaken, al was het kort maar hevig. We zagen langs de weg twee hanen parallel met elkaar oplopen. Dan weet je wel hoe laat het is, dan duurt het niet lang, of ze vliegen elkaar aan. Toch duurde dat paraderen nog wel een tijdje, dan weer een tiental meters naar voren, om vervolgens rechtsomkeert te maken en weer terug te komen. Een komisch gezicht.

DC_3926

Paraderende ‘gladiatoren’ op de weg – Foto: ©Louis Fraanje

Het gevecht

Tot ze plotseling op elkaar in beukten en rake klappen uitdeelden met hun vleugels. Ook de poten werden hierbij gebruikt. Alles gaat zo razendsnel, dat je bijna geen gelegenheid krijgt om ze mooi te fotograferen. Maar… het lukte toch om een redelijke actiefoto te maken van het gevecht.

DC_3930

Gladiatoren in de arena, gewoon langs de weg – Foto: ©Louis Fraanje

Een kleine harem

Na deze confrontatie verloren we ze een tijdje uit het oog. Eigenlijk waren we met andere zaken bezig in het veld en lieten de fazanten voor wat ze waren. Totdat wij afgelopen week een haan ontdekten, die drie hennen onder zijn hoede had. Een kleine harem, die hij dan ook met hand en tand, oftewel poot en snavel, verdedigde. Regelmatig ging hij rechtop staan en sloeg dan – onder luid gekok – met zijn vleugels, zo van… denk erom deze dames zijn van mij.

DC_0338

De kleurrijke haan valt wel op tussen zijn minder gekleurde dames – Foto: ©Louis Fraanje

Bijvangst

In de verte weerklonk dan het bekende ‘kokkende’ geluid van zijn rivaal of rivalen. De kleurrijke haan viel wel op tussen zijn wat minder gekleurde dames. Maar… het is wel echt genieten, als je dat stelletje zo door het weiland zie tippelen, en dan eens hier en dan weer daar ziet pikken naar voedsel.

Even waren we afgeleid door een hen waar een klein vogeltje in de buurt rond kuierde.  Het bleek een kwikstaartje die ook een graantje mee wilde pikken, en brutaal met de fazantenhen  mee liep.  Wij noemen dat ‘bijvangst’, het gebeurt en je pakt het gelijk mee op de gevoelige plaat.

DC_0494

De fazantenhen met daaronder het kwikstaartje – Foto: ©Louis Fraanje

Herkomst

De fazant is een echte bodembroeder die bij gevaar eerst lopend probeert te vluchten, pas als dit niet effectief blijkt zal de vogel in een korte vlucht proberen te ontkomen. De fazant (Phasianus colchicus) is een vogel uit de familie van fazantachtigen (Phasianidae). Herkomst “Phasis & Colchis” genoemd naar de rivier en de streek in de tijd van de argonauten in het huidige Georgië, nu Poti en zijn river Rioni.

Hij komt van oorsprong niet in Nederland voor, maar is een paar eeuwen geleden voor de jacht vanuit Azië geïmporteerd. Verwilderde exemplaren konden goed stand houden in het gevarieerde platteland van Nederland. Tegenwoordig is er sprake van een lichte afname in het aantal fazanten, mede door het verdwijnen van de geschikte leefomgeving.

Op you tube kwamen we nog een mooi filmpje tegen van vechtende fazanten:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/01/kleurrijke-gladiatoren-in-hun-harem/