Kleurrijke dracht in Scheessel op de Lüneburger Heide

BeekscheeperTitel***   “Museumsfeest op  1  Mei”   ***

Ieder jaar wordt op 1 mei dit Museumfeest georganiseerd, en samen met de Heimatverein Scheessel, het seizoen van de Tanzgruppe der Beekscheepers geopend. Op de Meyerhof worden de verschillende afdelingen der Beekscheepers met hun muziek en hun dansen gepresenteerd. Morgen 1 mei 2015 zullen “De Beekscheepers” – bij gezondheid – hun beste beentje weer voorzetten, en kunt u genieten van deze schitterende show! En… alles gaat in het Platduits, dus u kunt het gemakkelijk volgen!

Brautgesellschaft

Klederdracht en dansgroep De Beekscheepers in Scheessel – Foto: ©Carmen Baldamus

Lüneburger Heide

Zoals u weet, zwerf ik al vele jaren over de Lüneburger Heide. Op een van die zwerf-tochten kwam ik terecht in Scheessel, een stadje niet zo ver van Bremen. Midden in Scheessel staat het Heimatmuseum “Der Meyerhof”, een prachtige oude vakwerkboerderij met rondom schuren en een schaapskooi. Ieder voorjaar op de 1e mei is het Museumtag in Scheessel. Op deze dag is er van alles te doen, oude ambachten, natuur en jacht, maar het hoogtepunt is het optreden van de Scheesseler Tanz- und Trachtengruppe “De Beekscheepers”.

DSC_1251

Het Meifeest op de Meyerhof in Scheessel – Foto: ©Louis Fraanje

Kleurrijke dracht

In de feestdracht van de Beekscheepers kun je de dominerende kleuren van de Lüneburger Heide herkennen. Het zwart van de moerassen, het groen van de bossen en weiden en natuurlijk het violet van de bloeiende heide. De verscheidenheid van deze dracht is van wezenlijk belang, bij de verschillende aangelegenheden in het leven van de vrouw in klederdracht. Onderaan de schort, die over de rok gedragen wordt, zitten geborduurde randen. Draagt een vrouw een rok met 3 randen dan is zij welgesteld, met twee randen dan behoort zij tot de middenklasse en een rand is het gewone volk. Dragen de mannen de rode zakdoek rechts op een feest, dan zijn ze nog vrijgezel. De getrouwde mannen hebben deze dus rechts uit de broekzak hangen.

DSC_1189

Ook de jeugd is betrokken bij dit unieke gebeuren – Foto: ©Louis Fraanje

Internationale optredens

Het doel van de groep is; het behoud van de boerenklederdracht, dans en muziek uit Scheessel. De Beekscheepers hebben in bijna alle Europese landen opgetreden. Ook buiten Europa, zoals o.a. Israel, Egypte, USA, Canada en Nieuw Zeeland. Het hele programma en de eenvoud in hun optreden is een ware belevenis.
De naam van de groep is terug te voeren naar “de scheper(schaapherder) aan de beek”. Door de jaren heen telt de groep meer dan 700 leden, die zich over de verschillende groepen verdelen. De kinderen, de opgroeiende jeugd en de volwassenen. Daarnaast is er ook nog een folklore-orkest “De Heidjer Dörpsmusikanten” en de zanggroep “De Beek-Uln”.

Erwachsene_1Mai

Schitterende klederdracht van de Beekscheepers – Foto: ©Archief Beekscheepers

Onderscheiding

Naast de jaarlijkse “Museumtag” op 1 mei, organiseren ze, om het andere jaar, i.s.m. de Heimatvereniging het “Internationale Beeketrachtenfest”. Naast de vele internationale klederdrachten, staat muziek en zang van de jongeren op de voorgrond. In 1977 werden “De Beekscheepers” onderscheiden met de Europese prijs voor Volkskunst van de stichting F.V.S.

Veel jongeren

Ik verwonder mij ieder jaar weer, dat er zoveel jongeren zich aangetrokken voelen tot dit hele gebeuren. Vooral in deze tijd, waarin het wel lijkt of het oude allemaal gedoemd is te verdwijnen. Maar hier in Scheessel aan de rand van de Lüneburger Heide is het nog springlevend.

Oude liedjes

Na afloop worden op de deel van de boerderij, onder begeleiding van de accordeon, de oude liedjes gezongen. Voor mensen die houden van romantiek, folklore en alles er omheen is dit klasse. Kortom, reden genoeg om er eens een kijkje te gaan nemen!

Heidjer, is de benaming van bewoners van de Lüneburger Heide. Net als bij ons de bewoners van de Veluwe, Veluwenaar heten. 

Meer informatie: De Beekscheepers Scheeßel e.V.

Kijk ook bij: https://www.de-veluwenaar.nl/jac-gazenbeekstichting/presentaties-en-lezingen/

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/30/kleurrijke-dracht-in-scheessel-op-de-luneburger-heide/