Acrobatiek in de bomen

Eekhoorns zijn ware boomaapjes

Al maandenlang worden wij ‘s morgens en ‘s avonds geboeid door de eekhoorns, die in de bomen en struiken voor onze woning acrobatische toeren uithalen. Vooral nu de jonge blaadjes aan de bomen ontspruiten, zijn ze volop bezig. Aangestoken door de verhalen van onze natuurvriend Gerrit de Graaf uit Barneveld, zijn wij het eekhoorn echtpaar gaan fotograferen. Geen eenvoudige klus, want ze zijn ontzettend rap en zweven als het ware van tak naar tak. Het zijn echte boomaapjes, zo lenig als ze zijn, in één woord ‘geweldig’!

1 - DC_7303 - kopie twee eekhoorns in boom

De eekhoorn vooraan is wat donkerder en groter dan de andere opzij van de boom – Foto: ©Louis Fraanje

Bijvangst

Nu de krentenbomen in bloei staan kunnen we de bruine boomaapjes nog beter volgen. En… we hadden ook nog een keer ‘dubbel’ geluk, toen wij een winterkoninkje ontdekten, dat tegen de boom geklemd zat, terwijl wij eigenlijk het eekhoorntje aan het volgen waren. Dat was echt meer geluk dan wijsheid, maar wel een erg leuke bijvangst voor de fotograaf natuurlijk. Zulk soort dingen geven een extra dimensie aan het fotograferen in de natuur.

2 - DC_7720

Linksonder op de boom zit het winterkoninkje – Foto: ©Louis Fraanje

Horizontaal op de achterpoten

De eekhoorn trok zich er weinig van aan, en ging op z’n gemakje door om wat jonge blaadjes van de takken te plukken. Inmiddels was het winterkoninkje vertrokken en zagen we wat voor acrobatische toeren de eekhoorn uithaalde om maar zo goed mogelijk bij de blaadjes te kunnen komen. Op een gegeven moment stond hij – op een andere plek – bijna horizontaal met zijn achterpoten tegen de boom en was met beide voorpoten aan het werk.

3 -DC_4559 eekhoon louis

Bijna horizontaal tegen de boom om blaadjes te plukken – Foto: ©Louis Fraanje

Echte doorzakker

Een aantal dagen later was hij bezig om vanuit een berkenboom enkele blaadjes van de daarnaast groeiende kastanje los te peuteren. Toen hij daarmee bezig was, hing hij compleet doorgezakken en uitgerekt met zijn achterpoten aan de berkenstam. Een – in onze ogen – gevaarlijke en tegelijk erg komische situatie. Zou hij het redden, zou hij… en, ja hoor het lukte!

4 DC_7950-sch

Met zijn achterpootjes hangend aan de berkenstam plukt hij het kastanjeblad eraf – Foto: ©Louis Fraanje

Acrobaat

Met het kastanjeblad in zijn bekje, verdween de eekhoorn als een speer tussen de takken door naar elders. Zo dat was dat, een acrobaat in het circus zou hem het niet verbeteren. We hebben een ware bewondering gekregen voor die kleine beestjes daar hoog in de bomen.

5 -DC_7968

Met het blad in zijn bekje verdween hij tussen de takken – Foto: ©Louis Fraanje

Toilet maken

Maar ook een eekhoorn moet wel eens uitrusten en zijn vacht enigszins bijwerken. Dus… na enige tijd verscheen hij in een takvork van een boom en ging daar op z’n gemak toilet zitten maken. Hij krabde zich eens hier, en dan weer daar, om tenslotte zijn staart van onder tot boven bij te werken en te ontdoen van vlooien e.d. Gewoon een lust voor het oog om het eekhoorntje op die tak zo bezig te zien. Naast de foto die we maakten, hebben we ook een stukje gefilmd.

6 - DC_1176-bw-sch

Verscheen hij in een takvork om toilet te maken – Foto: ©Louis Fraanje

 

Hoe dat toilet maken in zijn werk ging is op het filmpje duidelijk te zien:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/27/acrobatiek-in-de-bomen/