Luchtgevecht boven de Veluwe

Luchtridders in vredestijd

Als je de kop boven dit verhaal leest, dan klinkt het alsof het weer oorlog is, maar… niets is minder waar. Tenminste geen oorlog zoals inmiddels meer dan zeventig jaar geleden Nederland in zijn greep had. Nee… nu hadden twee buizerds het hoog in de lucht met elkaar aan de stok. Terwijl een derde buizerd, op afstand het geheel gadesloeg. Of dat het vrouwtje was, en daarom het gevecht plaatsvond, konden we niet goed zien. Maar… dat zou waarschijnlijk wel de reden van het gevecht hebben kunnen zijn. Het doet er niet toe wij vonden het in één woord “schitterend”!

Luchtgevecht om een vrouwtje? – Foto: ©Louis Fraanje

Hoog en ver

Terwijl wij rustig – rond het middaguur – ergens in de buurt van De Dellen op de Noord-Veluwe onze meegebrachte koffie en broodjes op zaten te peuzelen, weerklonk ineens hoog boven ons het gemiauw van de buizerd. En… nog geen paar seconden later nog een. Tegelijkertijd grepen we naar onze camera’s en probeerden, hoewel het vreselijk hoog en ver weg was, er toch iets van vast te leggen. Zo’n schitterend spektakel dat wil je toch niet missen?

Een schitterend spektakel – Foto: ©Louis Fraanje

Geschreeuw hoog in de lucht

Met hun scherpe klauwen gingen de beide luchtridders elkaar te lijf. En… dat ging niet zo zachtjes, dat kun je denken. Met open monden hebben we er van staan te genieten, wat een geschreeuw daar hoog in de lucht. Nou, nou, zo ruig en wild hadden wij het nog nooit meegemaakt. Je knipt maar raak en hoopt dat het wat wordt, maar het licht is veel te hard en de brandende zon midden op de dag helpt ook al niet erg mee. Allemaal zaken die het verhinderen om een vlijmscherpe foto te maken. Maar… je doet het toch, want je wilt anderen er ook iets van mee laten genieten.

Met hun scherpe klauwen gingen de beide luchtridders elkaar te lijf – Foto: ©Louis Fraanje

Schouwspel hoog in de lucht

Ze buitelden over elkaar heen, zweefden even later onder elkaar door, onderwijl hun klauwen gebruikend om toe te slaan. Daar hoog in de lucht speelde zich een schouwspel af, waar je alleen maar van kunt dromen. Je gelooft het bijna niet dat je zoiets zomaar plotseling mee mag maken, We genoten beiden met volle teugen, en eigenlijk maakt het dan ook niks meer uit of de foto wel of niet gelukt is, dat wordt bijzaak.

Het was een prachtig schouwspel daar hoog in de lucht – Foto: ©Louis Fraanje

Zoiets is een zeldzaamheid

Bij elkaar zijn ze zeker zo’n tien minuten tot een kwartier bezig geweest met hun strijd daarboven aan het firmament. En voordat we het goed en wel in de gaten hadden, was het luchtgevecht van de buizerds alweer voltooid verleden tijd. Ze verdwenen aan de horizon en alles was weer even stil en vredig als voor die tijd. Maar… we zullen het er zeker nog vaak samen over hebben, want zoiets spectaculairs maak je maar zelden mee!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/18/luchtgevecht-boven-de-veluwe/