Bevrijding van Ede op de Veluwe

201504_Ede_viert_bevrijding_logoMuziek en film

Op vrijdagavond 17 april jl. werden in het Expotheater van Cinemec de bevrijdingsfestiviteiten die ook vandaag 18 april plaatsvinden groots geopend. Om 19.00 uur verzamelden zich hier de lokale veteranen, waarna om 20.00 uur het echte feestprogramma in de grote zaal van start ging. Burgemeester van Ede Cees van der Knaap opende het evenement, waarna de Luchtmachtkapel onder leiding van dirigent Jos Pommer een geweldig ‘bevrijdings’-programma brachten met vele bekende melodieën.

3142922_

Het orkest van de Luchtmachtkapel in actie – Foto: ©Archief Ede

 

 

 

 

 

 

Muzikale show

Het orkest van de Luchtmachtkapel gaf dit concert speciaal voor de veteranen uit Ede. Onder leiding van dirigent Majoor Jos Pommer werden een serie stonden prachtige nummers zoals In the mood, Soldaat van Oranje, Brothers in arms en Mission Impossible. De zangsolisten waren Rolf Koster en Vera de Bree, die versterkt werden door het achtergrondkoor Nadine Termeer, Ingrid van den Nieuwenhuizen en Evelien Keesmaat. Vanaf het begin tot aan het einde was deze muzikale show een “Schot in de roos”, en zeer zeker voor herhaling vatbaar, nu de Taptoe Ede is komen te vervallen!

“Ede 1944- 45”

Na de muzikale show werden nog niet eerder getoonde beelden uit het laatste oorlogsjaar in Ede geprojecteerd op het grote doek. De première van een indrukwekkende documentaire, die geproduceerd is door Herman Rolleman.

20140411_bevrijding_in_beeld

Een warm onthaal voor de Canadese bevrijders die het dorp Ede binnenrijden – Foto: ©Gemeente Archief Ede

Indrukwekkende documentaire

Het Platform Militaire Historie Ede vertoonde de première van de indrukwekkende documentaire ‘Ede, ’44-’45’, een portret van een dorp in het laatste oorlogsjaar. Hierin zijn nog niet eerder vertoonde filmbeelden verwerkt die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ede zijn gemaakt. De hele documentaire duurt twee uur, een deel daarvan was vrijdagavond te zien tijdens de première. De DVD is gemaakt in opdracht van de Gemeente Ede onder de bezielende leiding van Gemeente archivaris de heer Peter van Beek.

201504_Ede_viert_bevrijding_logoDVD ‘Tussen de linies, Ede 1935 – 1945’


De DVD ‘Tussen de linies, Ede 1935 – 1945’ is zaterdag 18 april verkrijgbaar bij de stand van het Platform Militaire Historie Ede. We staan deze dag o.a. bij de publieksingang van het gemeentehuis. Na 18 april is hij ook verkrijgbaar in het MHIP. Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen, dan kunt u nu al een exemplaar bestellen door een berichtje naar het platform te sturen ( info@PlatformMHE.nl ).

De speelduur van deze DVD is 2 uur en 40 minuten en bevat naast de niet eerder vertoonde beelden uit de Baantapes, indrukwekkende interviews met ooggetuigen. De prijs van dit alles bedraagt slechts 10 euro. De verzendkosten bedragen 1,95 euro.

Expositie en openingstijden

Het MHIP is gevestigd in het pand van de Veluwse Heidebrouwerij, op de voormalige Prins Mauritskazerne. We zijn open op 2 mei, 11 juli, 25 juli, 8 augustus en 25 augustus, van 10.00 tot 16.00 uur.

Routebeschrijving Militair Historisch Platform Ede

 

expositie-70-jaar-bevrijding-ede-ede-tv-nieuws-16-03-2015

Ed Seters, voorzitter en de stuwende kracht achter het Platform Militaire Historisch  Ede – Foto: ©Ede TV

Expositie 70 jaar bevrijding Ede

In het Militair Historisch Informatiepunt (MHIP) kunt u een expositie bezoeken die herinnert aan de bevrijding van Ede. De tentoonstelling bevat originele attributen, documenten en een fraaie serie uitvergrootte zwart-witfoto’s uit 1945. Gidsen van het platform zullen aanwezig zijn om uitleg te geven bij de tentoongestelde spullen en zijn beschikbaar voor het beantwoorden van eventuele vragen. De expositie is ook geschikt voor kinderen. Er staan een aantal militaire poppen die zeer tot de verbeelding spreken en ze kunnen gekleed als militair op de foto worden gezet.

De tentoonstelling is nog te bezoeken op zaterdag 2 mei, 11 juli, 25 juli, 8 augustus en 25 augustus.
Het MHIP is op deze zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/18/bevrijding-van-ede-op-de-veluwe/