Veluwe in het teken van Vincent van Gogh

Van Gogh op de Veluwe

Het jaar 2015 staat in het teken van Vincent van Gogh. Het is dan 125 jaar geleden dat de wereldberoemde kunstenaar overleed en hij wordt geëerd met spraakmakende tentoonstellingen en festiviteiten in Nederland, België en Frankrijk.

Het 125e sterfjaar van Vincent van Gogh wordt ook in Gelderland herdacht met een veelzijdig cultureel programma.

dyn006_original_400_318_pjpeg_22909_00eb4a9ba620f03213828f35e563f6da

De zaaier – Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (1853-1890)

Samen met Rembrandt van Rijn is hij de meest beroemde kunstschilder van Nederland. Mensen komen vanuit de hele wereld naar zijn schilderijen kijken. Maar Vincent is ook bekend vanwege zijn dramatische leven.

Hij is geboren op 30 maart 1853 in het dorpje Zundert. Dat ligt in Noord-Brabant vlakbij de Belgische grens. Zijn vader was predikant en hete Theodorus van Gogh. Precies een jaar voordat zijn ouders Vincent kregen hadden ze ook al een zoontje die ze ook Vincent hadden genoemd. Helaas was de eerste Vincent doodgeboren. Zijn ouders hebben na hem nog 5 kinderen gehad. Met zijn broer Theo had hij het meeste contact.

vincent_van_gogh_cafeterras_bij_nacht_avond_1888_terrasse_du_cafe_le_soir_place_du_forum

Caféterras bij avond – Vincent van Gogh

Van predikant naar schilder

Als hij zestien jaar is gaat Vincent in de kunsthandel van zijn oom werken in Den Haag. Na een tijdje gaat hij in Engeland in een kunsthandel werken. In Engeland wordt Vincent erg geboeid door het geloof en de kerk. Hij wil dan ook predikant worden. Hij volgt enkele stages en mag af en toe zelf een preek houden, maar zijn preken zijn zo fel, dat de kerkgangers er bang van worden.
Het gebeurt Vincent wel vaker dat hij te veel opgaat in wat hij doet. Later gaat hij werken als dominee in een klein mijnwerkersdorpje in België. De mensen werken daar onder erbarmelijke omstandigheden. Vincent kan daar niet goed tegen. Hij heeft zoveel medelijden met deze mensen dat hij zelf niet meer eet en geen kleren meer koopt. In deze tijd begint hij ook met tekenen en schilderen. Hij begint met het natekenen van prenten in een boek over kunstgeschiedenis. Hij woont weer een tijdje bij zijn ouders en gaat steeds beter tekenen. Later vertrekt hij naar Den Haag en Amsterdam om lessen te kunnen volgen van schilders.

 

Vincent_van_Gogh

Zelfportret 1886

Zelfportretten

Zijn eerste schilderwerken waren zeer donker, maar toen hij in 1886 naar Parijs verhuisde, leerde hij portretten te schilderen en kleur te gebruiken. In deze periode heeft hij dan ook zijn bekende zelfportretten geschilderd.

Vincent hield niet van het leven in de stad en verhuisde in op latere leeftijd naar Auvers-sur-Oise in Zuid-Frankrijk. In deze laatste jaren van zijn leven maakte hij veel schilderijen en de meeste van zijn meesterwerken . De wereldberoemde meesterwerken van Van Gogh zijn onder andere: de zonnebloemen, de aardappeleters, de slaapkamer, de sterrennacht en irissen.

“De aardappeleters”

Het is een van de bekendste schilderijen van de vaderlandse schilderkunst. Hij schilderde het in de tijd (1885) dat hij in Nuenen woonde en werkte. Het geeft een beeld van het dagelijkse boerenbestaan in de 19e eeuw. Van Gogh ging er prat op dat hij hier de werkelijkheid in al zijn robuustheid had weergegeven: een gezonde, hardwerkende boerenfamilie rond een schaal dampende aardappelen. Zo was het toen.

aardappeleters-schilderij

De aardappeleters, geeft een beeld van het dagelijkse boerenbestaan in de 19e eeuw – Schilderij Vincent van Gogh

Zijn dramatische dood 

Vincent heeft zijn eigen oor afgesneden, en later probeerde hij zelfmoord te plegen en zichzelf door het hart te schieten. Dit mislukte omdat hij niet precies op het hart mikte. Daarom stierf hij pas een dag later.op 29 juli 1890.

Kröller-Müller Museum

Van Gogh en Co. Dwars door de collectie bij het Kröller-Müller Museum
In het Kröller-Müller Museum kun je van 25 april 2015 tot en met 7 september 2015 de bijzondere tentoonstellingVan Gogh & Co. Dwars door de collectie zien. Binnen de genres; stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur, worden werken uit de verschillende periodes van Van Gogh vergeleken met kunstwerken van tijdgenoten als Paul Cézanne, Paul Gabriël, Odile Redon, Henri de Toulouse-Lautrec, Maximilien Luce en Claude Monet. Je kunt wel meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh bewonderen. Tijdens een bezoek aan Van Gogh en Co. Dwars door de collectie, ontdek je interessante paralellen tussen de werken en genres van Vincent en zijn beroemde tijdgenoten en krijg je een prachtig overzicht van de collectie van het Kröller-Müller Museum.

Meer informatie:  Kröller-Müller Museum‎

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/14/veluwe-in-het-teken-van-vincent-van-gogh/