“Castor”, de kapitale van het Rauwe Veld – Deel 2

Abnormaal of kapitaal acht-ender gewei

5 - portret-DC_5046-300x288

“Castor” de kapitale bok – Foto: ©Louis Fraanje

Normaal gesproken worden de geweien bij reebokken vaak niet groter dan zes enden, drie rechts en drie links. Maar ook in deze bevestigen uitzonderingen de regel.

Toen ik oud-jachtopzichter en roodwildkenner Ton Heekelaar de foto’s liet zien, was hij meteen dol-enthousiast en volgens hem is het daadwerkelijk een ‘ouwe’ bok. “Louis, heb je gezien dat het een mooie oude bok is. Dit gerelateerd aan de schuine dak-rozen en dikke speknek!”, was zijn spontane reactie.

Als een gladiator

Schreef ik de vorige keer dat de oude acht-ender, net zijn gewei had geveegd, sinds die tijd is hij nog maar sporadisch in beeld gekomen. Maar… afgelopen week zag ik hem op een vroege morgen weer tussen de rietstengels sjouwen.

Oog in oog

Vanuit mijn schuilhutje kon ik hem mooi in de lens krijgen, toen hij als een gladiator tussen het riet in mijn richting stond te loeren. Je krijgt gewoon ‘kippenvel’ als je dan minutenlang ‘oog in oog’ met  zo’n kapitale bok staat. Hij kon mij natuurlijk nooit zien, maar op dat ene moment leek het wel of hij dwars door me heen keek!

1-foto-1-DC_4868

Als een gladiator staat de acht-ender tussen het riet – Foto: ©Louis Fraanje

Oplettendheid

Zo’n ouwe bok hoef je niks wijs te maken, die houdt zijn omgeving wel extra goed in de gaten. Zijn oplettendheid grenst bijna aan het onmogelijke, bij het minste geringste geluidje gaat zijn kop omhoog en ‘zekert’ hij. En wanneer hij het niet vertrouwd, dan weerklinkt zijn blaffen en is het einde oefening voor de fotograaf.

2-foto-2-DC_4869

Als de oude bok gaat blaffen, is het einde oefening – Foto: ©Louis Fraanje

Snuiven

Maar… deze morgen valt het gelukkig mee, ik zit goed verscholen, met de wind recht in het gezicht, dus blijft de bok redelijk in mijn buurt. Wat mij opvalt is, dat hij telkens aan het snuiven is, zou hij dan toch wat ruiken? Mij in ieder geval niet, daar ben ik vast van overtuigd, maar wat is er dan toch loos…?

3-foto-3-kl-DC_5044

Zou hij dan toch wat ruiken? – Foto: ©Louis Fraanje

Eerdere ontmoeting

Deze onzekerheid duurt echter niet lang, want even later komt rechts van mij een reegeit tussen de struiken vandaan. Blijkbaar hebben de bok en deze geit elkaar eerder ontmoet, want weldra lopen ze samen  door het veld te sjouwen. Voor de paring is het nog veel te vroeg, dat zal pas in juli of augustus plaatsvinden.

4-foto-4-DC_4714

Even later lopen ze samen door het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie tijd…

De reeën zijn op dit moment nog gekleed in hun dikke en grauwe wintervacht. Ze zien er ook een beetje groezelig uit, al zijn er hier daar rond de ogen al kleine bruine plekjes zichtbaar geworden van de zomervacht. Als ze straks weer hun mooie rood-bruine zomervacht hebben, dan komt er weer een mooie tijd aan voor ons in het veld. We zijn ontzettend nieuwsgierig hoe “Castor” zich dit seizoen gedraagt, en natuurlijk in de “Blattijd”, als de strijd losbarst om de vrouwtjes.

Lees ook: “Castor”, de kapitale van het Rauwe Veld – Deel 3 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/13/castor-de-kapitale-van-het-rauwe-veld-deel-2/