Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 5

De wieg van Hubertus 

Natuurlijk volgen wij de verhalen over het bijzondere hert “Hubertus” van Louis Fraanje op het weblog. Ook wij hebben iets met dit hert, en dat is dan ook niet zomaar. Waarom? Nou, dat wilde ik graag even vertellen!

Op zondag 12 augustus 2012 stonden wij bij wildobservatieplek “De Schuilkelder” op de Hoge Veluwe, met voor ons op de wildweide een roedel kaalwild (hindes met kalveren) te observeren. Na verloop van tijd komt er opeens een spitser in bastgewei naar voren lopen, en gaat ons heel brutaal minutenlang aan staan kijken.

1 foto 1 12 augustus 2012 - DSC_6515 (1280x857)-scherp

De jonge Hubertus met zijn eerste bastgewei – Foto: ©Florus van den Berg

Geen vermoeden

Op dat moment konden wij in de verste verten niet vermoeden, dat dit zelfde hert later het inmiddels overbekende en legendarische hert Hubertus zou belichamen. Ruim twee weken later op dinsdag 28 augustus fotografeerden wij hem weer. Het jonge dier toonde geen enkele vrees en liet zich gemakkelijk op de gevoelige plaat vastleggen. Deze spitser “Hubertus”, moet dus – volgens ons – het  jaar daarvoor in mei 2011 geboren zijn. Gemiddeld begint dan na zo’n acht maanden bij de mannelijke dieren een gewei te groeien. Klopt allemaal precies in dit geval, en dan zou “Hubertus” in mei vier jaar oud worden.

2 foto 2 - 28 augustus 2012 - DSC_7565 (1280x857)-scherp

Het jonge dier toonde geen enkele vrees – Foto: ©Florus van den Berg

De wieg van Hubertus

Daarna hebben wij hem niet meer gezien, totdat wij de verhalen van Louis Fraanje lazen over “Hubertus” en ik tegen mijn vrouw zei: “Ik moet mij heel sterk vergissen, als dat hert niet de spitser is waarvan de ‘wieg’ in “De Schuilkelder” op de Hoge Veluwe heeft gestaan!” Vooral als je hem van voren op de kop bekijkt, dan zie je zeker dezelfde contouren als bij Hubertus. Nogmaals, ik kan het mis hebben, maar ik ben er zo goed als zeker van dat hij het moet zijn. Het laatste woord is aan de kenner!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/10/de-wieg-van-hubertus/