De Heus schenkt Pluimveemuseum een tegeltableau

Gemaakt in Barneveld

Henk de Heus, voorzitter van de raad van commissarissen van Koninklijke De Heus B.V. heeft het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld een tegeltableau geschonken van Koudijs Voederfabrieken B.K.. Dat deed hij vrijdag 27 februari jl. tijdens de opening van de wisselexpositie ‘Gemaakt in Barneveld’. Voorzitter Cees Floorijp van het Pluimveemuseum nam het ,,geweldige cadeau” in ontvangst.

3038973_

De overhandiging van het tegeltableau door Henk de Heus(r) aan voorzitter Cees Floorijp(l) – Foto: Gerard van de Bruinhorst

Schat aan historie

De Heus Diervoeders is naast Koudijs één van de Barneveldse bedrijven die veel aandacht krijgen in de wisselexpositie. ,,Als nazaat van de Koudijs’ familie vertegenwoordigt de heer W. Koudijs het gelijknamige veevoederbedrijf en weet veel te vertellen over het tableau dat een schat aan historie en informatie van het bedrijf laat zien”, laat Gerard van de Bruinhorst namens het museum weten.

kl-3039431_

Koudijs in Barneveld

Varkens, koeien en paarden

,,In 1920 wordt in Barneveld door Hendrik en Dirk Koudijs het bedrijf NV Koudijs’ Voederfabrieken B.K. opgericht als voortzetting van het bedrijf van hun vader de Firma W. Koudijs. Later komt ook de jongste zoon Leo in de zaak. In 1927 wordt ter uitbreiding van de productie het bedrijf verplaatst naar Rotterdam. Na een aantal jaren uitsluitend pluimveevoeders geproduceerd te hebben worden vanaf 1938 ook voeder voor varkens, koeien en paarden geproduceerd.

In 1944 verzamelt het personeel van Koudijs geld in voor de viering van het 25-jarig bestaan in 1945. Na de hongerwinter vindt men het echter niet gepast zo’n feest te vieren. In 1949 vindt er opnieuw een productieverhuizing plaats en wel naar ‘s Hertogenbosch.

3039431_

Het schitterende tegeltableau – Foto: Gerard van de Bruinhorst

30 jarig bestaan 

In 1950 wordt er wel feest gevierd ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het bedrijf. Bij die viering wordt het tegeltableau aangeboden met daarop de tekst “Ter herinnering aan het 30 jarig bestaan, aangeboden door het gezamenlijk personeel der N.V. Koudijs’ Voederfabrieken B.K. en haar dochterondernemingen.”

2939

De trotse Barnevelder

BK Barneveldse Kip

Alle genoemde jaartallen zijn volgens Van de Bruinhorst op het tableau terug te vinden, evenals de merknamen van het complete pakket veevoeders. ,,Gevraagd naar de betekenis van de letters ‘B.K.’ achter de naam, vertelde de heer Koudijs dat die afkorting staat voor Barneveldse Kip.

Later heeft men als merknaam de fonetische versie Beka ingevoerd. Het tegeltableau heeft in ‘s Hertogenbosch steeds aan de muur naar de directiekamer gehangen.”

Schitterend museumstuk

In 1998 is Koudijs overgenomen door De Heus Diervoeders. ,,De merknaam Koudijs is echter behouden en wordt nog steeds gebruikt in veel exportlanden. Toen de productielocatie van Koudijs in ‘s Hertogenbosch in 2013 gesloten werd, heeft de heer Koudijs bijzondere aandacht gevraagd voor het behoud van het tegeltableau. Het waardevolle en fraaie tableau is toen veilig gesteld, maar had nog geen definitieve bestemming.”
Het Pluimveemuseum is verguld de schenking van het fraaie tegeltableau, aldus voorzitter Floorijp. ,,Dit is een schitterend museumstuk dat een prominente plek zal krijgen in ons museum, zodat ook het publiek dit kunstwerk kan bewonderen.”

“Barnevelders openen expositie in Pluimveemuseum”

3038972_

Vertegenwoordigers van bekende Barneveldse (Pluimvee) bedrijven uit heden en verleden verzorgden vrijdag 27 februari in het Pluimveemuseum de officiële opening van de expositie “Gemaakt in Barneveld”. Deze bestaat uit ‘nooit eerder getoonde museumstukken’ van bedrijven die hun wortels in Barneveld hebben. Op de foto staan van links naar rechts: W. Koudijs(Koudijs Veevoederfabrieken), J.J. Tijsseling (Tijsseling’s Fabrieken), H.A. de Heus (De Heus Diervoeders), R. Meeuwissen (Moba) en H. van Hamersveld (Eicom Barneveld), nadat zij de openingshandeling verricht hadden. De expositie, opgezet in samenwerking met Coöperatie Erfgoed Gelderland, loopt tot eind oktober.

Meer informatie:  Nederlands Pluimveemuseum  

Nederlands-Pluimveemuseum_14823

 

Hieronder een interessant filmpje van de Barnevelder club:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/03/de-heus-schenkt-pluimveemuseum-een-tegeltableau/