Herten als hoogspanningsmasten

Storend element wordt kunstwerk

Als we met z’n allen eerlijk zijn, vinden we de enorme hoogspanningsmasten die ons Veluwse landschap doorkruisen, niet mooi! Het zijn eigenlijk storende elementen in het landschap.
Maar… als je die lelijke hoogspanningsmasten eens verandert in een ‘kunstwerk’ vol energie op hoog niveau? Bijvoorbeeld in een stel edelherten, zoals op de afbeelding hieronder is te zien!

power-02

Reusachtige edelherten van staal doorkruisen het landschap – Foto: Design Depot

Herten in Drenthe

Deze enorme edelherten staan niet bij ons op de Veluwe, zoals u misschien had verwacht. Nee, helaas, daarvoor werden wij op internet verwezen naar de provincie Drenthe, en wel in de gemeente Coevorden. We zijn daar wezen kijken, maar hebben ze helaas niet kunnen vinden! Het idee om hoogspanningsmasten in kunstwerken te veranderen, is alweer enkele jaren geleden ontstaan.

power-01

‘Land of Giants’ – Foto: Choi & Shine

Idee ontstond in IJsland

In het jaar 2010 bedacht  het Brits-Koreaanse architectenduo Jin Choi en Thomas Shine, een baanbrekend ontwerp voor hoogspanningsmasten in IJsland. Met enkele simpele aanpassingen in het stalen frame van de hoogspanningsmast, werd een serie reusachtige menselijke figuren ontworpen, die letterlijk de energie door het landschap dragen. Hun ‘Land of Giants’ won dat jaar zelfs de prestigieuze Boston Society of Architects Award.

Niet lang daarna kwam het Russische bureau Design Depot ook met iets dergelijks. Zij bouwden gigantische hoogspanningsmasten in de vorm van een hert, passend in het natuurlijk landschap.

Landschap 5

Mooi of lelijk, het geeft wel energie… – Foto: Design Depot

Alternatief…

De een zal het schitterend vinden, en de ander misschien wel afschuwelijk. Maar… wij vonden het wel heel opvallend, en hadden ze eerder op onze Veluwe verwacht dan in Drenthe. Daarmee willen wij niet zeggen, dat we zo enthousiast zijn over die enorme hoogspanningsmasten die er nu staan! Het landschap wordt er meestal niet mooier op als er een rij hoogspanningsmasten in staat. Misschien heeft dat ook wel te maken dat het ontwerp van de bestaande masten, die getuigen van weinig fantasie?

Maar… als we geen ander alternatief hebben, is dit misschien nog niet eens zo’n gek idee. Stalen herten op de Veluwe, die ook nog energie met zich meebrengen? Mooie innovatie? Het is in ieder geval wel een aardig alternatief voor de huidige eentonige hoogspanningsmasten, als ze toch moeten blijven staan. Dan wordt een ‘storend’ element in het landschap, ineens een ‘kunstwerk’? En daarnaast ook nog eens een publiekstrekker. Het stemt tot nadenken!

Bron: Gemeente Coevorden – Choi & Shine – Design Depot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/19/herten-als-hoogspanningsmasten/