Bloemenpaleis Het Loo

de tuin aangelegd & omgespit 21 april t/m 30 augustus 2015

‘Bloemenpaleis Het Loo’ staat dit jaar in het teken van de veranderingen die de tuin heeft ondergaan. Tijdens drie eeuwen bewoning van het paleis én door de openstelling als museum is de tuin een aantal keer ingrijpend veranderd. Dit voorjaar is de huidige tuinrenovatie afgerond. Bezoek in de mei- of zomervakantie met onze gids het paleisdak en geniet van een spectaculair uitzicht over de vernieuwde tuin! In mei 2015 hoopt men de laatste fase van de tuinrenovatie van Paleis Het Loo af te ronden, nadat de tuin vanaf 2007 in etappes helemaal is omgespit en opnieuw aangelegd.

1. Reconstructie Koninginnetuin Foto Hesmerg - kopie

Reconstructie Koninginnetuin – Foto: ©Hesmerg

Willem & Mary 

De eerste bewoners van het paleis, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, lieten aan het eind van de 17e eeuw bij het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’ een nieuw jachtslot bouwen, ‘Het Loo’, met een prachtige Hollandse Baroktuin. Het was voor die tijd heel bijzonder om in de ruige heide- en zandvlakte een dergelijke lusthof aan te leggen.

8. Het Oude Hoff te Loo in Perspectief’’. Gravure uitgegeven door J. Danckerts, ca. 1697. Foto Paleis Het Loo - kopie

Het Oude Hoff te Loo in Perspectief’’. Gravure uitgegeven door J. Danckerts, ca. 1697. Foto: ©Paleis Het Loo

Het Loo wordt museum

In de 19e eeuw liet Lodewijk Napoleon de Baroktuin echter bedekken door een dikke laag zand en legde een romantisch landschapspark aan. Toen Paleis Het Loo in 1975 een museum werd verving men een klein deel van dit landschapspark door een reconstructie van de 17e -eeuwse tuinen.
Veertig jaar later was een grote renovatie noodzakelijk en is tussen 2007 en 2015 de tuin op basis van nieuwe inzichten en historische bronnen opnieuw op de schop gegaan en op innovatieve wijze heringericht.

3. Benedentuin paleis Het Loo, aug 2014. Foto: ©Paleis Het Loo - kopie

Benedentuin paleis Het Loo, augustus 2014. – Foto: ©Paleis Het Loo

Belangrijkste bronnen 

De expositie toont de belangrijkste bronnen uit de 17e en 18e eeuw waarop de reconstructies gebaseerd zijn. Er zijn bodemvondsten te zien die bij het tuin archeologisch onderzoek tevoorschijn kwamen, zoals een terracotta tuinvaas uit de 17e eeuw en een koperen monogram van Willem & Mary. Daarnaast worden de buizen getoond van de 17e -eeuwse waterleidingen die zo belangrijk waren om de vele fonteinen van vers water te voorzien.

het Loo 2 op 22 december 2007

Paleis Het Loo in een prachtig witgerijpt kleed op 22 december 2007 – Foto: ©Van Uffelen Multimedia

Expositie

De expositie ‘Bloemenpaleis Het Loo, de tuin aangelegd & omgespit’ is van 21 april t/m 30 augustus aanstaande te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo.De tuinen zijn toegankelijk van 10-17 uur, de expositie vanaf 13.00 uur.
Paleis Het Loo Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn; Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg

Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur. Koningsdag gesloten. Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen Navigatieadvies: Apeldoorn (7313 AA)

Informatie: +31 (0)55 577 24 00 of paleishetloo.nl/bloemenpaleis
Persinformatie: Marketing & Communicatie, +31 (0)55 577 24 63 / 448

Met dank aan: Van Uffelen Multimedia

********************************************************************************************************************************

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/06/bloemenpaleis-het-loo/