Kwart meer vogelsoorten gezien in Ede

Bijzondere waarnemingen

Op dinsdag 22 januari jl. hebben alle kinderen van CNS-basisschool De Vlinderboom tijdens de Tuinvogeltelling voor scholen samen 26 verschillende vogelsoorten gespot rondom de school. Dit was een kwart meer dan een jaar ervoor. Er werden zelfs twee keer meer individuele vogels gezien. Bijzondere waarnemingen waren de goudvink, grote lijster en een wolk van ruim 300 kieviten in de lucht.

2954445_

De kinderen van De Vlinderboom tijdens de vogeltelling in Ede – Foto: ©Arnold van Vliet

Tweede keer op rij

De Vlinderboom in de wijk De Rietkampen deed voor het tweede jaar op rij mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Alle groepen gingen een uur onder begeleiding van bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University een uur vogels tellen in de omgeving. Ze kregen allemaal een opschrijfboekje en een pen waar ze gedurende de wandeling de verschillende vogelsoorten opschreven. Naast de soort telden ze ook het aantal individuen per soort die ze aantroffen. Met behulp van verrekijkers konden ook vogels op afstand geïdentificeerd worden.

boomkruiper louis - kopie

De boomkruiper – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwe soorten

Samen telden de kinderen 26 soorten. Vorig jaar waren dat er nog maar 21. Nieuw dit jaar waren de boomkruiper, Vlaamse gaai, goudvink, groenling, grote lijster, kievit en kolgans. Kuifeend, reiger en winterkoninkje werden dit jaar niet aangetroffen. Er komen dus rondom De Vlinderboom minimaal 29 vogelsoorten voor.
Naast dat er meer verschillende vogelsoorten werden waargenomen dan vorig jaar werden er ook veel meer vogels gezien.

2954446_

Alle ingevulde briefjes bij elkaar, het resultaat van de vogeltelling – Foto: ©Arnold van Vliet

Schooltellingen in Gelderland

Alle groepen bij elkaar telden 1080 vogels. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar. Vooral de ruim 300 kieviten die als groep overkwamen liet het aantal flink oplopen. Op de tweede plaats van meest geziene vogels is de kokmeeuw gekomen met een maximum aantal van 56 tijdens een wandeling. De wilde eend is op de derde plaats gekomen met 47 eenden bij elkaar. De top 3 van alle 61 schooltellingen in Gelderland is de huismus, zwarte kraai en koolmees.

Door: Arnold van Vliet 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/28/kwart-meer-vogelsoorten-gezien/